Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

* Известният ваятел пристига от Франция по покана на Академията за мода

Скулторът Живко Седларски, който създава емблематични рокли от метал, ще участва за първи път в едно от най-престижните лайфстайл събития в България. Той ще пристигне от Франция, където живее и работи над 20 години, за да участва в ревю-спектакъл на Академията за мода по повод десетото издание на годишните награди „БГ модна икона“.

Творбите на Живко Седларски са оригинален синтез между мода, изящно изкуство и архитектура. Като скулптор в амплоато на дизайнер той създава рокли, но не от коприна, дантела и шифон, а от стомана, месинг и гранит. „Темата за роклите естествено ме води към висшата мода. С ентусиазъм и вдъхновение се доближавам до дизайнерите и с надеждата може би на свой ред да ги вдъхновя, за да сме в едно взаимно сътрудничество.“, споделя българинът Живко Седларски, при когото Haute Couturе се превръща Haute Soudure (от фр. ез. soudure е „заваряване“). Игра на думи, която веднага разкрива на французите и знаещите френски, какво всъщност прави българският скулптор.

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Връзката между модата и скулптурата в своята работа Живко Седларски открива през 2008 г., когато започва да работи върху първата си монументална рокля „Дъга в нощта“. Тази рокля от неръждаема стомана с височина 3.20 м. е предназначена за частен парк, северно от Рен, Франция. В нея се усеща движението на жена във вихъра на дворцов танц от началото на XVIII век. Освен с уловеното движение, скулптурата е ефектна и със своята огледална повърхност. През деня роклята се слива с пейзажа и отразява околната среда в стотиците полирани плочки, образуващи плисетата й, а през нощта в нея рефлектира и най-малкият извор на светлина, откъдето идва и името й – „Дъга в нощта“.

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

С тази скулптура започва серията „Роклята“ на Живко Седларски, в чиито творчески търсения винаги присъства жената. Тя не е представена физически във всяка от творбите му, но човек може да си я представи. В роклите от метал жената е загадка, силует, но именно тя е божеството, пред което творецът се прекланя. Нейната енергия и движение са уловени в чувствените скулптури на Живко Седларски, които сякаш имат душа. Неговият стремеж към красивото преминава през изчистената линия и опростената форма на фигуративна скулптура без излишни щрихи и както сам той обяснява: „Избрах роклята, защото исках да пресъздам едно движение, необременено от детайли.“.

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция – това лято заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие и самостоятелно през 2013-та година. Досега родната публика е имала редки, но запомящи се срещи с българския скулптор с богато творчество и заслужено признание в цял свят.

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Живко Седларски е роден в Елхово. Той е завършил Техникум по керамика и стъкло. По- късно изучава скулптура в Националната художествена академия. Любопитен епизод в неговата биография е обучението му по анатомия в Медицинска академия при проф. Палов. Практикувал е и в Берлинската художествена академия. От 1991 година живее и работи във Франция в областта на монументалната и малката пластика. Изявите му в самостоятелни и колективни изложби, както и изпълненията му на скулптури са на три континента и включват страните: България, Германия, Франция, Австрия, Швейцария, Англия, Шотландия, Белгия, Испания, Португалия, Словения, Словакия, Естония, Ливан, Грузия, САЩ, Китай и др.

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Живко Седларски е един от тримата избрани европейски творци, вписани в програмата на Клуба за изкуства на Съвета на Европа през 2007 и 2011 г., за да участват в представителна изложба. Творби на скулптора са притежание на много музеи, галерии и частни колекции, а негови пластики има в паркове, градини, замъци, красиви къщи и домове по цял свят. Изработва като дарение релеф на Христо Ботев за фасадата на Българския културен център в Париж. Негово дело е и скулптурата „Майка“ (известна още като „Розоберачката“), която се намира на входа на град Карлово и е символ на Празника на розата и на града. Сред най-значимите изяви на Живко Седларски е и тазгодишното му участие в международното Джинджи Лейк Биенале в Суджоу, Китай.

Роклите на Живко Седларски - скулптури с душа

Снимки:
1. – 2. Скулпторът Живко Седларски.
3. – 4. „Дъга в нощта“, фибростъкло, 2009 – първата скулптура от серията „Роклята“ на Живко Седларски.
5. Скулптура на Живко Седларски – „Рокля Сирена“, месинг, 2012.
6. Скулптура на Живко Седларски – „Звездите на Щутгарт“, месинг, гранит 2015.
7. Скулптура на Живко Седларски – „1910“, месинг, 2015.
8. Скулптура на Живко Седларски – „Фукла“, месинг, гранит, 2016.
9. Скулптура на Живко Седларски – „Андромеда“, неръждаема стомана, месинг, 2016.
10. Скулптура на Живко Седларски – „Полъх“, месинг, гранит, 2014.
11. Скулптура на Живко Седларски – „Рокля Сирена“, неръждаема стомана, 2014.
Фото: Личен архив