Йордана Димитрова - изискана с безкомпромисен стил

* Цветови предпочитания на популярната бизнес дама са зелено, синьо, орхидея и огнено червено и класическото черно, а любими материи – коприна и дантела

Проф. Любомир Стойков

Малко е да се каже, че Йордана Димитрова е безкомпромисна към своя външен вид. Нейното отношение към модата и стила надхвърлят границите на обикновената естетическа взискателност.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Йордана Димитрова, например, обожава роклята и дори я фетишизира в най-добродетелния смисъл на тази дума, което пък ме кара да й отдам заслуженото за лансирането и отстояването на класическата женственост и романтичност, която е невъзможна без тази красива и елегантна дамска дреха. Тя прави поразително впечатление с културния и визуалния си усет към средата, пространството, ситуацията, конкретния повод и специалното събитие. Делова среща или неангажиращо парти, строга и официална церемония или пък дневен битов ритуал, интервю по телевизията или участие във фотосесия – във всички тези моменти и прояви Йордана Димитрова демонстрира естетическа дисциплина и културна освободеност. Не може в няколко реда да се посочи всичко, характерно за нейната връзка с модния дизайн, но не трябва да се пропуска ценностното й отношение към модните творци. Тя много успешно популяризира, а по този начин – и стимулира, такива талантливи български дизайнери като Светослав Колчагов, София Борисова, Вяра Станчева, респ. модна къща „Ла фоа“ и др. Представата за нея като стилна, успешна и атрактивна млада жена се подсилва от нейната духовна увереност и от способността й да артикулира точно както смисъла и логиката, така и тайнството, и ирационалната власт на модата. В многобройните й участия в събития, организирани от мен и Академията за мода, тя получаваше и продължава да получава заслужено високи оценки на публиката и общественото мнение тъкмо заради интелигентния си изказ и хармонията между стила на обличане и стила на говорене, между мисията си и изконната си същност, между културата и природата. Усещането за рафиниран вкус и изчистена модна концепция допълва отличното впечатление от тази ярка носителка на голямата награда БГ Модна икона. Но нека да вникнем в нейните думи, нейната философия и нейното цялостно схващане за модата, ролята на облеклото, модния избор и модните гафове.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Как ще коментирате това, че сте удостоена с приза БГ Модна икона 2017 на Академията за мода?
Вълнуващ момент в моя живот! Благодаря за оценката и признанието на проф. Любомир Стойков и на Академията за мода! Аз наистина обожавам модата! За мен тя е удоволствие, красота, изкуство, стил, любов, свобода! Харесва ми как модата учи модерния човек на това, че една личност може да бъде хомогенна част от обществото, без да загуби собствената си индивидуалност. Живеем в свят където почти всички са повлияни от модата, а популярните личности често са символ на подражание и носят отговорност пред обществото с посланията, които излъчват. В стремежа си да бъдат забелязани, те често стават жертви на модата, затова е прекрасно, че има класация, която отличава добрите примери по отношение на поведение, стил и модна уникалност. За мен е чест да бъда припозната като такава.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Цветови предпочитания на популярната бизнес дама са зелено, синьо, орхидея и огнено червено и класическото черно, а любими материи – коприна и дантела.

Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви на обличане?
От малка се възхищавах на моята майка и елегантността й, благодарна съм за чудесния пример, който ми е дала! Като всяко малко момиченце, аз също обличах дрехите на мама, слагах нейните токчета, въртях се пред огледалото и исках да съм като Мама!

През годините развивах модния си вкус и се учих да усещам стила си. Разделям дрехите и аксесоарите си на такива, с които се чувствам добре и себе си, и на такива, с които се чувствам странно и не на място. Смятам, че чрез модата ние изразяваме и показваме себе си, а често тя отразява и нашето вътрешно съзнание.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Кои са любимите Ви модни марки (чужди и български)?
С удоволствие следя колекциите на нашите български дизайнери и все по-често ги предпочитам. Имах честта и удоволствието да съм лице на юбилейната 20-та колекция на София Борисова. И в роклите, и в бизнес линията на „Романтика Фешън“ намирам много стил, елегантност и женственост. Запленена съм от модерната визия и силует в колекциите на Светослав Колчагов. Корсетите с ластична платка на Kolchagov Barba са истинско произведение на изкуството. При дизайнер Вяра Станчева харесвам оригиналните асиметрични кройки и шикозните материи. Тоалетите ми от Бутик „Ла Фоа“ са винаги ярки, вдъхновяващи и уникални – с дизайн, направен специално за мен. Сред любимите ми бутици в София са: Bridal Fashion, Versace, Elisabetta Franchi, Karen Millen. В роклите на Pronovias се чувствам като истинска принцеса. Възхищавам се на красивите рокли в колекциите на „Валентино“, особено на линията в червено. Фен съм на „Шанел“ и френския стил на обличане, който е известен в цял свят със своята изтънченост и класа. Когато пътувам по света, обичам да влизам и в бутиците на местните дизайнери – така си намирам нещо уникално и различно, което ме зарежда с енергия и ми носи много приятни спомени след това.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Как решавате с какво да се облечете?
Всички дрехи в моя гардероб са на закачалка и подредени по тип – плажни, круизни, ежедневни, спортни, официални, бизнес, бални. Така че, изборът ми е лесен – съобразявам се с мястото или събитието, на което отивам и отварям съответния гардероб! За мен най-важният принцип е спазването на дрескода. Има огромно значение дали отивате на кафе с приятелка, на бизнес среща, или на светско събитие. Аз съм динамичен човек и понякога ми се налага да съвместявам по няколко различни ангажимента на ден. Свикнала съм внимателно да ги планирам и често имам в колата допълнителен плик с дрехи и обувки, които сменям в движение. Много харесвам една мисъл на Джани Версаче: „Не позволявай на модата да те притежава, а сам реши, кой искаш да бъдеш и какво искаш да изразиш с начина, по който се обличаш и по който живееш." За специални поводи се доверявам на специалисти, снимам се с предварително избрания от дизайнера тоалет, за да можем да обсъдим с гримьора и фризьора подходящата визия.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Допускали ли сте гафове с облеклото си и кога?
Големи гафове не мисля, че съм допускала, но понякога съм съжалявала, че не съм планирала достатъчно време за процеса по приготовлението ми. В резултат на което вместо да се наслаждавам, ми се е налагало да бързам и да напрягам себе си и хората около мен. Сега избирам да живея качествено, а не количествено. Старая се да подреждам графика си така, че да имам време да се радвам на нещата, които ми се случват. Обмислям всяка една покана и я приемам само ако ще имам време да се подготвя. Стилът не е само в дрехата и в спазването на дрескода, а в цялостното излъчване – поддържана коса, маникюр и подходящ грим.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Как бихте характеризирали своя личен стил?
Личният ни стил до голяма степен показва как се самоопределяме и как бихме искали да изглеждаме в очите на другите. Харесва ми да съм женствена, нежна, аристократична. Модните ми предпочитания са ориентирани към изчистените линии, наситените цветове и елегантните кройки, които следват извивките на фигурата. На пиедестал в моя гардероб е нейно модно величество Роклята – до коляното или дълги до земята, роклите съставляват 90% от целия ми гардероб. Обожавам роклите, нося ги през всички сезони, във всичките им форми – бизнес, ежедневни, плажни, спортни, коктейлни, вечерни, бални. Любимите ми модни цветове са зелено и синьо, харесвам многообразието на цвят орхидея, както и огнено червено и класическото черно. В избора на материи отдавам предпочитание на ефирната и романтична коприна, както и на дантелата, която придава изисканост и класа. Доза екстравагантност си позволявам при обувките, а в избора на аксесоари акцент при мен са обиците и диадемите.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Кое според Вас е успешното бизнес облекло за жените?
Успешното бизнес облекло е това, което правилно представя вас и вашия бизнес. Има голямо значение дали работата ви е във финансова институция и предполага да сте делови или сте в модната индустрия и се предполага да сте по последен писък на модата. Казват, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Успешно подбраното бизнес облекло е инструмент, който вдъхва доверие в бизнеса ни и ни представя като сериозни и отговорни професионалисти. Отдавна е разбито клишето за скучния делови вид. За мен съвременната бизнес дама е многообразна, уверена и интересна. Тя с основание изповядва максимата: „Моето облекло е моето лого!“.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

В какво се проявява кичът в модата? Кога човек може да стане смешен с външността си?
Кичът в модата е субективно понятие! С всяка година сме свидетели как се разширяват границите във висшата мода, което от своя страна пряко рефлектира върху формирането на модните тенденции. Дали даден тоалет е авангарден, провокативен или кичозен, според мен, най-много зависи от местото и събитието, на което отиваме. За кич най-често говорим при неправилното съчетаване на дрехи и аксесоари. За да не стане човек смешен с външността си, бих препоръчала да се облича на базата на един отличаващ се елемент – дреха, бижу, обувка, след което да изгради цялостната си визия, съобразявайки се с него. Включването на прекалено много акценти в тоалета – аксесоари, материи, цветове създава образ на претрупаност и ексцентричност, която отива на малцина... Смешно е и когато възрастни хора се обличат като тийнейджъри и обратно. Сматам че всяка възраст е прекрасна, но си има своите неписани правила. А и винаги е по-добре да отделим време и да си изберем дреха, която подчертава достойнствата ни и прикрива недостатъците ни, вместо сляпо да се доверяваме на модните тенденции.

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Стилът на кои световни знаменитости (от сферата на киното, спорта, поп-музиката и др.) Ви прави най-силно впечатление и защо?
Говорейки за поп-музика – винаги съм харесвала Мадона – ярка, провокативна, създаваща модните тенденции! Любимка ми е и екстравагантната Гуен Стефани, даже имам обувки от нейната колекция. Винаги секси и впечатляваща е и визията на Дженифър Лопес. Тя е пример за това как жените могат умело да подчертават извивките си и да акцентираме на предимствата си, вместо да се притесняваме за недостатъците си. В гардероба си съм имала нейни дрехи – бляскави и модерни. Още от тийнейджър симпатизирам на топ-модела Синди Крауфорд – винаги облечена с вкус, символ на естествената красота и здравословния начин на живот. Още пазя нейни видеозаписи с упражнения за стегнато тяло и съвети за красота. Относно визията на една съвременна бизнес дама – фен съм на Иванка Тръмп. Купувала съм си чанти и аксесоари от нейни колекции. Стилът й е елегантен, женствен, модерен. Вдъхновява ме стила на Амал Клуни – с акцент към класиката при офис визиите, но с много шик при избора на тоалети за червения килим. Безупречна в модно отношение е и Никол Кидман – истинска икона на стила! И разбира се вечната София Лорен, която на 83 години продължава да диктува модата!

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

ЙОРДАНА ДИМИТРОВА: „МОЕТО ОБЛЕКЛО Е МОЕТО ЛОГО!“

Снимки:
1. Йордана Димитрова, отличена като „БГ Модна икона 2017“.
Фото: © Хайлайф
2. Йордана Димитрова и проф. Любомир Стойков на церемонията на Академията за мода „БГ Модна икона 2017“.
Фото: © Хайлайф
3. Проф. Любомир Стойков, Йордана Димитрова, Орлин Павлов на церемонията на Академията за мода „БГ Модна икона 2017“.
Фото: © Хайлайф
4. Ники Илиев, Капка Амзина, Илияна Захариева, Йордана Димитрова, проф. Любомир Стойков, Илиана Раева, Гала, Ники Кънчев – отличени като „БГ Модна икона 2017“.
Фото: © Хайлайф
5. Йордана Димитрова със своята майка на церемонията „БГ Модна икона 2017“.
Фото: © Хайлайф
6. Йордана Димитрова на наградите „Златна игла 2018“ като лице на модна къща „Ла Фоа“.
Фото: © Хайлайф
7. Йордана Димитрова със своята дъщеричка Каролина на наградите „Златна игла 2018“. Йордана е лице на модна къща „Ла Фоа“.
Фото: © Хайлайф
8. Йордана Димитрова в тоалет на бутик „Ла фоа“ с дизайнери Вяра Станчева и дъщерите й Деница и Мария на наградите „Златна игла 2018“.
Фото: © Хайлайф
9. Йордана Димитрова на Sofia Fashion Week SS 2018.
Фото: Личен архив
10. Йордана Димитрова със съпруга си инж. Галин Димитров на наградите „Златна игла 2017“.
Фото: © Хайлайф
11. Йордана Димитрова на Sofia Fashion Week AW 2017.
Фото: © Хайлайф
12. Йордана Димитрова със съпруга си инж. Галин Димитров на Виенски бал 2017. Фото: © Хайлайф
13. Йордана Димитрова и дизайнер Светослав Колчагов. Йордана е в тоалет на Kolchagov Barba.
Фото: Личен архив
14. Йордана Димитрова на Sofia Fashion Week SS 2017.
Фото: © Хайлайф
15. Йордана Димитрова на Sofia Fashion Week SS 2017.
Фото: © Хайлайф
16. Йордана Димитрова на 10 години Bridal Fashion.
Фото: © Хайлайф
17. Йордана Димитрова и Анелия Петкова, собственик на Bridal Fashion, на бала по повод 10 годишнината на марката. Йордана е в тоалет на Enzoani от бутик Bridal Fashion.
Фото: © Хайлайф
18. Йордана Димитрова и проф. Любомир Стойков на вечерта в памет на Джани Версаче, организирана от Академията за мода, 2017 г.
Фото: © Хайлайф
19. Йордана Димитрова със сестра си на Sofia Fashion Week AW 2016.
Фото: © Хайлайф
20. Йордана Димитрова – лице на Golden Fashion Party, организиранo от Академията за мода, 2016 г.
21. Йордана Димитрова и дизайнер София Борисова на Руски Бал 2016г.
Йордана е в тоалет на „Romantika Fashion“.
22. Йордана Димитрова в дефиле за „Romantika Fashion“ на Modern Luxury Show by Sofia Borisova.
Фото: © Fashion Sense
23. Йордана Димитрова със съпруга си инж. Галин Димитров на наградите „Бизнес дама на годината“. Йордана получи награда за „Бизнес дама на годината 2015“.
Фото: © Хайлайф
24. Йордана Димитрова – лице на юбилейната 20-та колекция на София Борисова. Йордана откри дефилето на Romantika Fashion.
Фото: © Хайлайф
25. Йордана Димитрова на конкурса „Мисис България 2013“.
Фото: © Хайлайф
26. Йордана Димитрова и проф. Любомир Стойков на модното парти Summer chic.
Фото: Хайлайф / Академия за мода