Празнуваме Седмица на сиренето

На 4 юни почитаме един от най-вкусните приноси на храната и сърцата ни. От този ден до 8 юни се счита, че е седмицата на сиренето.

От скучни ястия до гурме специалитети, сиренето прави всичко по-добро и по вкусно. 52% от американците вярват, че сирената са взаимозаменяеми в рецепти, а 28% казват, че включват сирена, защото искат да експериментират с различните аромати, които предлага сиренето, съобщават от foodpanda.

Празнуваме Седмица на сиренето

Сиренето е създадено преди 4000 години - случайно. За изготвянето на 1 кг сирене са необходими 10 литра мляко. Докато в САЩ някои сирена са незаконни, Франция се смята за страната с най-популярните сиренав света. Кредитната банка на Италия взима сирене "Пармезан" от местни производители в замяна на евтини заеми, а "дупките" в швейцарското сирене доскоро са разглеждани като признак на несъвършенство. Филаделфийското кремообразно сирене е кръстено на село в Ню Йорк, а не в известния град Пенсилвания. Гауда пък представлява повече от половината от световното потребление на сирене.

Сиренето съдържа важни хранителни вещества като протеин, калций, магнезий, мед, фосфор, натрий, селен, цинк, калий, манган, желязо, витамини от групата В, включително и В12, А, D, Е, К1 и редица аминокиселини.

БГНЕС