Средиземноморската диета стимулира пробиотичните бактерии

Известно е, че средиземноморската диета действа положително върху сърдечно-съдовата система и черния дроб. Американски учени откриха още един неин плюс. В чревния тракт на хората, консумиращи средиземноморската храна, има много повече полезни бактерии в сравнение с онези, които се придържат към западната диета, твърди The Daily Mail.

Изследователите разделили опитни животни на две групи. На първата група била давана западна диета – голямо количество мазнини, холестерин и захар. На другата група била давана средиземноморска храна.

В случая били използвани животни, защото при тях е много по-просто да се проследи ефективността на една или диета.

Накрая бе установено, че полезните пробиотични бактерии в червата на животните от средиземноморската диета са със 7% повече от онези, които били хранени със западната диета. Изследователите се надяват, че тяхната работа ще помогне на медиците да намерят нови начини за лечение и профилактика на такива заболявания като захарен диабет от 2 тип и затлъстяване.

Средиземноморската диета стимулира пробиотичните бактерии

Средиземноморска диета:
Средиземноморската диета не е задължително бедна и ограничаваща. Напротив, калорийният принос на мазнини в нея е доста висок, но се дължи почти изцяло на зехтина. На тази база храненето е значително по-уравновесено, отколкото при която и да било друга диета. Тя нe e пpяĸo нacoчeнa ĸъм cвaлянeтo нa ĸилoгpaми и бъpзo oтcлaбвaнe, а дaвa възмoжнocт дa се изпoлзвaт здpaвocлoвни пpoдyĸти, в ĸoитo oтcъcтвaт живoтинcĸи мaзнини, зaxap и ĸoнcepвaнти.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУМИРА?
Зърнени храни (в т.ч. и макаронени изделия)

Макароните и оризът са основата на средиземноморската кухня. Те са богати на сложни въглехидрати и почти не съдържат мазнини. Зърнените храни съдържат и така полезните растителни влакна (фибри).
Плодове и зеленчуци
Средиземноморската кухня предполага консумацията на много плодове и зеленчуци, осигуряващи на организма необходимите витамини и микроелементи.
Зехтин
Жителите на средиземноморските страни консумират огромни количества от полезното растително масло. Използват го за готвене, като подправка за салати и дори го мажат върху хляб, вместо обикновено масло или маргарин. Зехтинът е полезен, защото съдържа мононаситени мазнини, които понижават количеството на холестерол в кръвта и увеличават защитните сили на организма. Не трябва все пак да се пренебрегва факта, че всички видове мазнини съдържат много калории, а излишното тегло означава повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Риба
Червеното месо в средиземноморските страни се консумира рядко. Вместо него, няколко пъти седмично се консумира риба, която съдържа много малко наситени мазнини и е богата на омега-3 мастни киселини.
Омега-3 мастните киселини в рибата защитават организма от сърдечно-съдови заболявания и играят важна роля в укрепването на мозъчните тъкани. Омега-3 оказват положително въздействие върху хроничните възпалителни заболявания, а също така помагат при захарен диабет и при някои видове рак.
Бобови култури
Основната съставка на средиземноморските салати и супи са бобовите култури. Те са полезни с това, че имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на белтъчини, и хранителни влакна.
Вино
Традиционно на средиземноморската маса се сервира вино. Чаша вино на ден нормализира нивото на холестерол в кръвта и укрепва артериите, което понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Виното също така предпазва от болестта на Алцхаймер, нормализира кръвното налягане и се бори с вирусните инфекции.
Плодове
Въпреки, че в средиземноморската кухня има голямо разнообразие от сладки десерти, най-често храненето завършва със свежи плодове, които за разлика от тестените изкушения не са богати на мазнини и въглехидрати.

БГНЕС