Модното гуру на Русия - Слава Зайцев за съвременната модерна жена

На почти 80 г. най-известният руски моден дизайнер Слава Зайцев съвсем не е приключил битката срещу „сивотата на всекидневния живот“с богатите цветове на модели, вдъхновени от народните костюми на неговата родина.

Наричана през 1960-те години от френската преса “Съветският Кристиан диор”, дизайнерът постига световен успех с ярки рокли, украсени с цветните мотиви, присъстващи в традиционните руски шалове.

Модното гуру на Русия - Слава Зайцев отблизо

Въпреки това Зайцев носеше обикновен черен костюм на интервюто с АФП в своята 10-етажна "Къща на модата" в центъра на Москва.

Дизайнерът погледна назад към кариерата си, от скромно детство в град Иваново, град от 400 000 души на североизток от столицата, до модните палати на Париж, Ню Йорк и Токио.

"Когато бях дете, майка ми ме научи да бродирам, за да не обикалям по улиците безсмислено, а вечер бера цветя с момичета на булевард „Ленин“, за да ги нарисувам и да ги пресъздам в бродерия. Така започна моето приключение в изкуството", каза Зайцев.

Роден в бедно семейство с майка, работеща като чистачка, на Зайцев първоначално е било забранено да посещава престижен университет, защото баща му, заловен от нацистите по време на Втората световна война, бил, подобно на другите бивши затворници, наречен "враг на народа" от подозрителния режим на Йосиф Сталин и осъден на 10 години в трудов лагер.

Зайцев е учил в професионален техникум до навършване на 18-годишна възраст, а след това е отишъл в неугледния Московски текстилен институт.

"По време на обучението си живеех със семейство, чиито деца гледах. Апартаментът беше малък и аз спях на пода под масата", спомня си той.

Под наблюдение на КГБ
През 1962 г. първата колекция от дрехи на Зайцев - униформа за жени работници, включваща поли, с цветни шарки на традиционни руски шалове и многоцветни ботуши - беше отхвърлена от съветските власти.
"Цветовете бяха прекалено ярки и контрастираха със сивото на ежедневния живот на Съветския съюз, където човек не трябва да се различава от останалата част от обществото", каза той.
Но колекцията все пак привлече международно внимание. През 1963 г. френското списание „Пари мач“ стана първата западна медия, която описа Зайцев като пионер на съветската мода.
Следен отблизо от КГБ заради контактите му със западните дизайнери и неговия експресивен характер, на Зайцев първоначално му е отказвано разрешение да напусне Съветския съюз и първите му колекции бяха показани в чужбина без него.
"Не разбирах каква държавна тайна бих могъл да предам на моите чуждестранни колеги?" Слава Богу, че тази ера отдавна си отиде", каза той.
Зайцев, който навършва 80 години през март, си спомни за първите си пътувания в чужбина, където "всичко беше различно", включително начина, по който хората се обличаха: "без сивост, без тъга и без клишета".

Модното гуру на Русия - Слава Зайцев отблизо

Обличането на бившата съпруга на Путин
Зайцев заяви, че намира щастието "да работи с хора всеки ден" при създаването на проекти за своите индивидуални клиенти, а не за шоута по подиуми.
Между 2007 и 2009 г. той представи популярен телевизионен сериал, наречен "Присъдата на модата", в който стилисти обличаха участниците в последния уличен външен вид.
На 79 години той казва, че спи само пет часа на нощ и работи с най-новия софтуер, за да създаде нови модели.
Зайцев преброява сред своите клиенти няколко руски филмови звезди, певци и бившата съпруга на президента Владимир Путин Людмила.

През ноември миналата година той представи колекцията си пролет/лято 2018 в Москва, за която използва нови текстилни технологии, за да създаде материали, вдъхновени от шаловете на Павловски посад, малко градче на изток от Москва.

Втората част от колекцията му отдава почит на New Look от 40-те години на миналия век на Диор, с ретро дизайни от висшата мода в кадифе и коприна.

По време на кариерата си, Зайцев произвежда повече от 1000 дизайна.
„Мога да облека цял парад на Червения площад с дрехите си“, шегува се той.
На въпроса какви модни съвети ще даде на съвременната жена, дизайнерът каза, че трябва да "хвърлят разкъсаните джинси и маратонките в кошчето" и да облекат поли и високи токчета.

Модното гуру на Русия - Слава Зайцев отблизо

БГНЕС