Напълняването в средна възраст е опасно

Повечето възрастни хора напълняват с възрастта, но дори и качването на 5 килограма при достигането на средната възраст може да доведе до значителни рискове за здравето, предупреждават американски изследователи.

Според учени от Университета в Харвард дори и лекото напълняване в зряла възраст „се свързва със значително повишаване на честотата на комбинирани случаи на значителни хронични болести, представляващи диабет от втори тип, сърдечносъдови болести, рак“ и други, се казва в доклада на учените.

Напълняването в средна възраст е опасно

„Нашето проучване е първото по рода си, което систематично изследва свързаността на напълняването в ранната и средната зряла възраст с някои основни рискове за здравето по-нататък в живота“, заяви един от авторите на изследването проф. Франк Ху.

„Откритията показват, че дори и лекото напълняване може да има важни последствия за здравето“, посочва още той.

Изследването на учените от Харвард се основава на данни от над 92 000 души от 1976 г. до 2012 г. Участниците е трябвало да съобщават за това колко килограма са качили от 18-годишна възраст при жените и 21-годишна възраст при мъжете, докато не навършат 55 години.

През този период от време повечето хора напълняват – жените средно с 10 килограма, а мъжете с 8,6 кг.

Тези, които не успяват да задържат качването на килограми под 5 в сравнение с юношеските си години, са изправени пред значителни проблеми със здравето – от сърдечни болести до проблеми на стареенето.

„Всяко напълняване с 5 килограма се свързва с 30-процентно увеличение на риска от диабет тип 2“, посочват авторите. Сред другите рискове са и 14-процентно увеличаване на заплахата от покачване на кръвното налягане и 8% увеличение на риска сърдечносъдови болести.

БГНЕС