Ненаситените мастни киселини - помощник при свалянето на килограми

Консумацията на ненаситени мастни киселини може да забави процеса на стареене на тялото, особено при по-пълните хора.

Както вече е добре известно, затлъстяването нанася сериозни щети върху здравето, особено що се отнася до здравето на сърцето. То е свързано и с по-бързото стареене на организма.

Ненаситените мастни киселини - помощник при свалянето на килограми

Според учените този вреден ефект трудно би могъл са се обърне с приема на точно тези вещества.

Богатата на мазнини – но не наситени – диета се свързва с промени в имунната система, които ни помагат да сме по-млади и здрави.

Така поне твърдят британски учени от университета „Джон Мурс“, чието ново изследване е публикувано в научното издание Experimental Physiology.

Заедно с експерти от Националния съвет за научни изследвания в Испания (ICTAN-CSIC) и университета „Комплутенсе“ те провели експеримент, опитвайки да се разберат как затлъстяването влияе върху способността на организма да се бори с инфекциите.

По време на изследването те открили, че намерените в растителните масла и рибите ненаситени мастни киселини могат да се окажат ключ към битката със зловредния ефект на наднорменото тегло.

Само във Великобритания затлъстяването покосява един на всеки четирима възрастни. Това от своя страна е най-честата причина за коронарна болест на сърцето, диабет тип 2 и някои видове онкологични заболявания.

Специалистите препоръчват по-често да похапваме риба и зехтин, но на първо място – да поддържаме стройна фигура, защото освен красота, тя е и здраве.

БГНЕС