Модната тенденция "ролкови кънки" се завръща

Без значение към коя група ще се причислите - към тези, които изпитват ужас при мисълта за изминаване на няколко метра върху четирите колела или към тези, които просто като ги обуят и се понасят заедно с вятъра, няма как да не сте подочули, че в последните години манията по ролковите кънки отново набира своята скорост сред всички възрасти. Разхождайки се вече забелязвате хора на всякакви възрасти върху тези четири колела - от малчугани до ветерани. И това ако не е показателно за модата, която настъпва ...

Със сигурност ще Ви изуми фактът, че първите ролкови кънки и историите с тях датират от далечната 1700 година. Първите записи, в които е спомената употребата са е от 1740 година в Лондон. Не е ясно кой е изобретател на именно този модел, тъй като името му остава загубено по неясни и досега причини. Две десетилетия по-късно се появява вторият модел, но на практика първият записан в историята. Годината е 1760, а изобретателят е Джон Мерлин. Той изработва първите ролери, които са снабдени с няколко метални колелца. През 1849 година във Франция са представени новите ролери, с които трябвало да се извършват представления върху лед. Оказали се безуспешен модел, тъй като нито можел да се завърти с тях кънкьорът, нито да спре.

ролкови кънки

ролкови кънки

ролкови кънки

И тъй като прогресът почти винаги е във възходяща насока, днешните модели изглеждат доста по-лесни за управление, а комфортът е разработен до максимум в сравнение със своите далечни предшественици.

ролкови кънки

Съвременните модели ролкови кънки се отличават с ергономична форма, по-леко тегло и бързина. Сегашните кънките се делят главно на три категории:

Ролкови кънки куад от англ. Език quad (четворен)

ролкови кънки

ролкови кънки

Това са тези модели, които са на четири колела, разположени в две редици по две. При тях балансът е изключително по-лесен, тежестта на тялото се разпределя максимално и натоварването е по-малко, отколкото на останалите модели. Ето защо са предпочитани от по-малките любители на този спорт. За да можете да избирате сред най-добрите модели на разумни цени, посетете един от предпочитаните вносители на детски ролкови кънки

Втората категория са ролери (Roller skates или още inline skate)

ролкови кънки

ролкови кънки

В превод от английски in line - в редица - т.е. колелата са в редица едно зад друго като завършват със спирачка. Обикновено броят на колелата при тях варира от 2 до 5. Това са бързи модели, подходящи както за малки деца, така и за възрастни. Бързо набират скорост и с тях ще се възползвате от отлична инерция, зависеща от телесната маса на водача. Ето тук можете да разгледате модели на водещи марки на ниски цени

Третата категория са кънките за лед

ролкови кънки

ролкови кънки

ролкови кънки

Кънките за лед са като ботуш, на който е закрепено острие. Материалът на острието и на самия ботуш обуславят и цената. Тези кънки са по-скъпи, в сравнение с останалите. Но от друга страна диапазонът на хората, които могат да карат такива, а и местата където може да се карат кънки за лед са крайно ограничени. Поне на територията на нашата страна. За избора могат да ви помогнат от mbw.bg, където ще откриете най-добрите кънки за лед на оптимални цени.

Любопитен факт за кънките е, че от големината на колелцата можете да разберете за какъв спорт са предназначени. Колелца с диаметър 47-80 мм са за хокей, колела от 100 мм до 125 мм са най-големите разработени и се използват за скоростно пързаляне. Като правило в кънките се явява максимата, че колкото по-големи са колелцата, толкова по-бързо можете да се движите. Но по-малките колела ви дават по-добра маневреност и възможност за спиране. Материалът на колелцата е един от основните компоненти, формиращи цената на днешните ролери. Най-евтините варианти, подходящи за начинаещи спортисти са от пластмаса, като видът на пластмасата също може да варира. Следват каучуковите и полиоретановите. Какви точно ролери ще изберете зависи от това, дали искате да се занимавате любителски или професионално с този спорт. Както и разбира се от цената, която можете да отделите за първите си ролери.

През 2016 година истински фурор сред децата предизвика новият сериал на Дисни Сой Луна. В него се разказва за момиче от Мексико, което най-много обича да се пързаля на ролкови кънки. Тя работи почасово като разнася храна, разбира се на ролковите кънки. Обрат в живота и настъпва когато трябва да се премести заедно със семейството си в Аржентина. Но разбира се Дисни са се погрижили за щастливия финал. В Аржентина тя се запознава с Матео, влюбва се и намира нови приятели.

ролкови кънки

Ролкови кънки като на Сой Луна и много други модели, както и всички необходими аксесоари за кънки като протектори, каски и изобщо всичко необходимо можете да намерите тук.