Михаела Филева - за музиката, сватбата и мечтите

Текст: Виолета Цачева
сн.: Александър Нишков

В разгара на активния концертен сезон, отвличаме Михаела Филева, за да влезе в ролята на булка, ден след като е спечелила третата си поредна награда от БГ Радио за "БГ Изпълнителка" - 2016. Отправяме се в ранни зори от София към морето с две коли, пълни с булчински рокли, фотографска техника, гримьорски куфар и багаж за 3-дневен престой. Придружава ни и Айра - сладкото йорки на Михаела, още бебе. Тя не се разделя с него и навсякъде пътуват заедно! Посоката е BlackSeaRama Colf & Villas, разположен малко след Балчик, където се организират вълшебни сватбени тържества.

Всичко върви по план - настаняваме се в комплекса в прекрасни вили с басейн и след кратка почивка се залавяме за работа. Африканските плитки на Михаела са стилизирани в кок, гримирана е и облечена с първата рокля. Навън е ужасно горещо и освен слънцето, ни прегръща лепкавата влага. Разполагаме с броени часове за снимки в късния следобед и се надбягваме с времето - смяна на рокли, освежаване на грим, фотографът в действие... Екипът ни обикаля из обширния комплекс с бъги, за да се позиционираме за всеки кадър. На следващия ден от рано - пак така.


Михаела Филева - за музиката, сватбата и мечтите


Михаела си пада "малко" екстремист и по време на снимките без страх увисва от дървен мост, влиза в дълбокото на басейн с мисия да не мокри скъпия корсет, нагазва в лавандулово поле, пълно с пчели... Тя е направо войник! Като истинска болярка (родена и израснала във Велико Търново) нито за момент не се оплаква, че е уморена, а със сигурност режима, в който я вкарваме с ранното ставане не е типичен за ежедневието й на артист. Изключително земна, позитивна и ерудирана, с нея си говорим на различни теми. Даже ни учудва с разказа си за Жак Фреско.

С музиката е свързана от дете - уроци по пиано, пеене, участия в родни и международни музикални фестивали, които й донасят челни призове. Приета е първа в специалност "Поп и джаз пеене" в Консерваторията. Звездата й изгрява в стартовия сезон на "X Factor" у нас през 2011-та. Следва договор с "Монте Мюзик" и начало на шеметната й кариера. Дебютен албум - "Инкогнито"( 2015), безброй участия в концерти из страната, награди след награди и всякакви музикални предизвикателства, в това число и писането на текстове за песни за нея и нейни колеги.


- Михаела, мечтала ли си като малка за музиката, за сцената, за такъв живот?
- О, да. Винаги съм знаела, че под една или друга форма, животът ми ще бъде обвързан с музика.

-Как гледаш на известността и каква жертва й принасяш?
- Популярността е част от професията ни и е признак дали се справяш добре. Необходима е, защото без нея музиката ти стига до много по-малък кръг от хората, а тя, както всички други изкуства, няма стойност без публика. Заради малкия "музикален пазар", всъщност на нас не ни се налагат големи жертви, бих казала дори, че позитивите са повече.

- Трудно ли е да пееш и танцуваш и колко дълго подготвяш един спектакъл?
- Всичко е въпрос на тренинг. С опита и тренировките се научаваш да разпределяш запаса си от въздух така, че да успяваш едновременно да имаш красива музикална фраза и да не се задъхваш докато танцуваш. Аз още се уча. Имам късмета в момента да работя с един от най-добрите ни хореографи - Милен Данков. Той изобщо не ме жали и в зависимост от типа изпълнение, от сцената, подготвяме различни представяния, някой от които отнемат седмици.

- Какво те вдъхновява в писането на текстове?
- Преживявания, случки, емоции, странен звук, който съм чула, филм или друга песен. Вдъхновение можеш да намериш навсякъде, ако имаш отворено съзнание, за да го улавяш.

- Плановете ти до края на годината?
- Няма как да отговоря с няколко изречения, така, че ще се опитам да подходя малко по-обобщаващо. Пътувания, музика, клубни концерти, нови музикални проекти с вдъхновяващи артисти и автори. Искрено се надявам до края на календарната година или в началото на следващата, заедно с моите продуценти от "Монте мюзик", да успеем да направим мой концерт в голяма зала. Това ми е мечта.

- При това динамично ежедневие, каква е идеалната почивка за теб и успяваш ли да си я позволиш?
- Ставам все по-добра в открадването на моменти за мен и хората, които обичам. Когато ежедневието ти е динамично, често и почивката ти е такава. Изчезвам за няколко дни, понякога дори само за няколко часа и обръщам внимание на всичко и всички, които неволно пренебрегвам и понякога оставям на заден план, заради липсата на свободно време


Михаела Филева - за музиката, сватбата и мечтите


- Имаш ли хоби?
- Карам колело, чета, много обичам да ръкоделствам и да правя някакви неща с ръцете си.

- А талисман?
- Не, нямам такива неща.

- Суетна жена ли си?
- Когато става дума за сцена - да. Смятам, че това да изглеждаш по най-добрия начин, когато си пред публика показва уважението ти към всички хора, дошли да чуят музиката ти и да те видят. В ежедневието си почивам от тези очаквания, спретвам се набързо и си нося усмивката.

- Кои са любимите ти неща в гардероба?
- Уднобните дрехи, напоени със спомени.

- А на тоалетката?
- Снимките на семейството и приятелите ми, които съм си закачила във фугата на рамката на огледалото.

- Какво е за теб любовта и открила ли си истинската?
- Това какво и кого обичаме или не обичаме ни прави такива каквито сме. С други думи вярвам, че любовта движи света на всеки поотделно и като цяло. Относно истинската любов, преди време случайно попаднах на интервю на Елизабет Тейлър от 1991 г., малко след като се омъжва за осми път на 59 години. Ще си позволя преразказ, но когато журналистът я пита: "Добре, вече намерихте ли истинската любов?", тя отговаря нещо като "Питайте ме отново преди да умра, тогава ще мога да ви кажа със сигурност".

- Обичаш ли да ходиш на сватби и как виждаш своята един ден?
- Обичам сватбите, те са от онези събития, които ни показват най-хубавите неща от живота. Още съм далеч от идеята за моя сватба обаче. Не съм от момичетата, които нямат търпение да се видят в бяла рокля и от деца са си представяли всеки детайл покрай церемонията. Така или иначе благодарение на вас, имах възможност да облека забележителни модели и рокли, чиято изработка ги прави произведения на изкуството. Благодаря за всичко!

- Пожеланието ти към нашите читатели?
- Аз винаги едно и също пожелавам, защото смятам, че това е най-ценното, което човек би могъл да притежава. Бъдете здрави!