Под прицел - Христо Чучев & роклите, създадени с любов

Текст: сп. БУЛКА
сн.: архив HG Hristo Chuchev Design


Сред нашумелите имена в българската мода, днес все по-често се говори за дизайнера Христо Чучев. Модните критици дори го сравняват с величия като Ели Сааб и Зухаир Мурад. Посветил творчеството си на сватбените и официални рокли, той им се отдава с цялата си любов и сърце вече почти 10 години. Изпълнени с прецизен почерк, моделите му се отличават с изваян силует, следващ женските извивки. Изработени са от изискани материи, с много ръчна работа по тях.

Христо Чучев обожава дантелата, която предизвиква творческата му фантазия и е главният герой в повечето негови тоалети. В последната Колекция "Силует", от нея сътворява елегантни рокли, достойни за червения килим. В бутика "HC Hristo Chuchev Design" в Асеновград, ви очакват авторските му решения, както и колекции с подбрани рокли на любими марки от семейството на Pronovias Fashion Group.


Под прицел - Христо Чучев & роклите, създадени с любов
Дизайнерът Христо Чучев с модели, представящи негови дизайни


- Христо, сякаш името ти излезе от сянка и това лято устремено тръгна напред! Колекцията ти "Силует" бе шумно аплодирана на модната сцена! Как се случи магията?

- Дошъл е моментът! Дебютът на колекцията "Силует", бе в средата на месец май в пресклуба на БТА. Тя включва 24 бутикови сватбени рокли - уникати, като акцент при моделите е дантелата, използвана в симетрични издължени мотиви и фигури, за да се получи желания от мен ефект. Направих и специална демонстрация на ръчната работа с дантели, защото това е много характерно за творчеството ми. Имаше голям интерес и добър отзвук. Последваха и ревюта в София и Варна.


Под прицел - Христо Чучев & роклите, създадени с любов
Михаела Филева на корицата на списание БУЛКА Есен 2016,
облечена в Haute Couture модел на дизайнера Христо Чучев


- Вдъхновението ти за колекцията?

- "Силует" е вдъхновена от красотата на женската фигура и всеки модел подчертава женствеността. Цялата колекция излъчва аристократизъм и хармония. За изработката на роклите използвам дантела от най-висок клас – италианска, английска, френска кордоне дантела, както и израелски и ливански дантели с ефектни симетрични орнаменти. Също така френски тюл в телесен цвят, коприна, креп жоржет, шифон, сатен и др.


Под прицел - Христо Чучев & роклите, създадени с любов
Михаела Филева с булчинска рокля на дизайнера Христо Чучев


- Твоите булчински рокли не са бели, а винаги в цвят! Защо?

- Предпочитам по-меките, топли и нежни нюанси като слонова кост, шампанско, екрю... Традиционното бяло наистина липсва в работата ми и залагам на модерния прочит на класиката, което в никакъв случай не е по-малко романтично.


- Какъв е акцентът при моделите?

- Дължините на роклите са до земята, като обемите са ефирни и олекотени. При кройките акценти са дълбоко изрязаните гърбове, отворените и елегантно оформени деколтета, дългите ръкави с инкрустации на дантели и камъни по тях. При част от роклите стилните шлейфове са елегантен завършек. Има и модели с препратка към римския стил. Украсата върху роклите е богата и красива - изцяло ръчна работа. Присъстват фини кристали, камъни Swarovski, перли, пайети, щраусови пера тип "марабу", мъниста, сатенени копчета, апликации от 3D цветя и др. Допълнение и едновременно акцент в част от моделите са красивите воали, като залагам предимно на испанския тип, който няма прехвърляне отпред и забулване, а пада елегантно по гърба на роклята.


Под прицел - Христо Чучев & роклите, създадени с любов
Михаела Филева със сватбена рокля на дизайнера Христо Чучев


- Подготвяш ли изненади за сезон Есен-Зима?

- Няма да издавам тайни. Но специално за читателите на сп. БУЛКА, ще споделя, че в момента усилено работя по новата сватбена Haute Couture колекция за 2017-та, която ще има официален дебют през есента в рамките на Sofia Fashion Week. Тя отново включва 24 бутикови модела, изцяло ръчно изработени. Роклите са с визии, които изпращат послания към сърцата на бъдещи булки, държащи на елегантността и своята уникалност в сватбения ден.