Най-оригиналната бална рокля с
фолклорен мотив


Днес ще ви представим разказа на една майка, която с много трепет и вълнение ни потърси, за да сподели с нас историята на балната рокля на своята дъщеря. Тъй като ние от Fashion.bg подкрепяме българското и вярваме, че нашите фолклорни мотиви имат място на световния моден подиум, с радост ще ви представим пътя на Елина и майка и Златка до създаването на официална рокля от съвременни материи, съчетани с истински вълнени гайтани:

"…Когато следваш нишката, няма да изгубиш пътя."

Създаването на модерна рокля с етно мотиви се оказа голямо предизвикателство и премина през няколко фази и етапа. Разговаряхме с различни специалисти - моделиери, проучвахме различните видове шевици, както и мотиви от различните краища на страната. Използването на бродерии (истински и щампирани) масово и на всевъзможни дрехи ни отказа от идеята за рокля с бродерия.

Благодарение на моите впечатления от гайтаните и детайлите от Златоград и желанията на моята дъщеря Елина, заедно с дизайнерката Мая Василева от Велико Търново направихме проект на нашата рокля, включващ както съвременни материи като копринен шифон, кристали Сваровски, сатен, така и вълнени гайтани и пафти от ковано желязо.


Най-оригиналната бална рокля с фолклорен мотив


Най-оригиналната бална рокля с фолклорен мотив


Моделът е съвременен, в два цвята - бяло като ризата на народната носия и червено - като сукмана. Цветовете на гайтаните избрахме да са слънчеви и топли, а подредбата им ... да е като дъга. Разбира се няма как без златната нишка в една такава дреха, а блясъкът на кристалите довършва разкошната визия.

Самият мотив на гайтана - спираловидното навиване - е символ на времето. Животът тече по своята спирала напред към бъдещето, но винаги гравитира около центъра на своето минало. Спиралата е отворен кръг в движение. Има възходи и низове, които се гонят един друг и по своя път винаги докосват още две орбити - на миналото - с неговите възходи и падения, и орбитата на бъдещето - по-голяма, по-просторна - към която нашето настояще е устремено.


Най-оригиналната бална рокля с фолклорен мотив


Най-оригиналната бална рокля с фолклорен мотив


Елина е певица на народни песни и танцува народни танци и в този момент на преход в нейния живот избра да продължи напред отдавайки почит на истинското и българското, създадено в миналото.


Най-оригиналната бална рокля с фолклорен мотив


За да довършим цялостната визия избрахме ръчно направени обеци и пръстен от сребро, злато и спираловидно навити камъни, а в косата сплетохме червен гайтан с гайтанено цвете. И както една мома не може без китка, така и нашето момиче беше с бяла роза - символ на невинността, която също беше аранжирана с гайтани.


Най-оригиналната бална рокля с фолклорен мотив


Най-оригиналната бална рокля с фолклорен мотив
Елина Паунова от Русе с дизайнерката Мая Василева от Велико Търново


Искам да Ви споделя, че всички, които се докоснаха и работиха с гайтаните бяха много изненадани, че сме избрали именно тях, поздравиха ни за избора и останаха много доволни от резултата, който постигнаха.

Златка Паунова, Русе, 2016


Fashion.bg поздравява всички родолюбиви младежи, които избраха в своята празнична вечер да почетат българския дух и традиция, като вплетат фолклорни елементи в тоалета си.