25 години Mon Amour - безспорен принос в българската мода

Текст: Виолета Цачева

Сякаш времето е минало неусетно, а всъщност - четвърт век! Дизайнер Поля Миланова вече 25 години е на модната сцена и твори булчински, официални и сценични тоалети, в които влага цялата си любов. Затова така се казва и нейния салон - "Mon Amour". Създава мода с послание към съвременните и изискани дами, които искат да бъдат различни, но не забравя и жената с нестандартна фигура. За творческия й почерк са характерни семплата изчистена линия, перфектната кройка и прецизната изработка с висококачествени платове, избрани от цял свят .

Поля Миланова е един от най-добрите майстори на корсета и е създател на много нестандартни техники като безшевен корсет, корсет с фитили и корсет с ръчни набори. Ръчната работа по всеки тоалет, превръща роклите на дизайнерката в неповторими уникати. Години наред модели на Поля Миланова се носят от носителките на награди и участничките в конкурсите "Мис България", "Мис Свят", "Мис Европа", "Мис Интернешънал Туризъм". С нейните творения са спечелени 4 конкурса "Мини Мис Свят" - в Бразилия, Анталия, Киев и Доминиканска република. Едни от най-известните наши оперни певици, пианистки, цигуларки, артистки и хора на изкуството с тоалети на талантливата дизайнерка прославят България на международните сцени.

 25 години Mon Amour - безспорен принос в българската мода

- Поля, с какво се отличава модата, която създаваш?
- Роклите, които правя са със собствен визуален език и са лесно различими, тъй като се отличават с елегантност, фина детайлизираност, качествени изискани материи и перфектност в изработката. Широко използвам в работата си техниката ръчен набор на шифон, тюл и коприна при създаването на нестандартни модели.

- Кои са любимите ти материи?
- Най-любима ми е тафтата във всичките й форми - копринена, ацетатна, креширана, тафта жакард, а от леките материи фаворит ми е шифонът. Те позволяват да бъдат набирани и да създават неповторимост на моделите - феерични, въздушни и царствени.

- С безспорен принос в българската мода, ти си новатор в много отношения през годините! Какви "по-различни" булчински рокли си сътворила?
- Много са... - първата кожена булчинска рокля, която създадох на кожени кръгове с корсет с безшевни банели, първата булчинска рисувана рокля със слънчогледи и макове, първата червена булчинска рокля, първите цветни булчински рокли в жълто, светло синьо, резеда, сомон, розово. Също така съм създател и на първата дънкова булчинска рокля у нас. За 25 години творческа дейност съм сътворила над 30 колекции, като някои от най-емблематичните са "Страст", "Еликсир", "Dolce Vita", "Пеперуди", "Море от любов".

- Няколко думи за последната ти колекция сватбени рокли?
- Най-новата се казва "Мир" ("Peace") и изпраща своето послание, както всяка една от моите колекции. Всяка следваща колекция надгражда предишните - има приемственост на някои идеи, а в същото време е тотално различна и новаторска. Използването на цвят в булчниската рокля е моя запазена марка. В "Мир" използвам памучен сатен с рози цвят кобалт и фееричен матов френски тюл, който да направи по-дискретни цветовете. Също така като основа на триизмерните брюкселски дантели използвам цвят мента и розов ром. По този начин дантелата изпъква, но много деликатно, без да се набива на очи.

- Кои са актуалните цветове, силуети и материи при официалните рокли? С какво ще спечелиш абитуриентките?
- Тук модата е доста динамична, не само за абитуриентските рокли, но и за балните и официални тоалети. Модерните за този сезон цветове са небесно синьо, Парижко червено, тъмносиньо, кобалт, мента, корал и мастилено лилаво. В линията на моделите съм създала няколко впечатляващи рокли в силует "Русалка" с голи гърборве и с V- образни деколтета, закръглени дълбоко отворени гърбове. Роклите са със шлейфове, които се прибират по атрактивен начин и създават удобство и ефект при движение. Другата линия, на която съм заложила, са роклите с високи цепки, изработени от шифон, който придава фееричност и моделира корсета. Задълбочено работим от години за създаването на подходящи рокли и кройки за дамите с нестандартни размери. Имаме специално разработени модели и технологии за прикриване на недостатъците и за подчертаване на положителните страни на тялото.

 25 години Mon Amour - безспорен принос в българската мода

- За 25 години творческа дейност каква равносметка можеш да направиш за вкуса на българката жена?
- За цялото това време установявам, че българката все повече култивира своя вкус, вслушва се в съветите на професионалистите, следва световните тенденции. Тъй като през последните години с наличие на Интернет, списания, телевизия имат все по-голям достъп до информация, дамите не трябва сляпо да следват модата, а да си изграждат своя собствен стил. Модерно е това, което им стои добре, което моделира и скулптурира тялото, а не масово разпространеното.

Уникалните модели на Mon Amour, можете да разгледате в нашите галерии:
- Абитуриентска колекция рокли на Mon Amour 2016
- Булчински рокли на Mon Amour

Снимки: Диляна Флорентин, архив сп. БУЛКА