Коя е роклята за твоя бал?

Текст: сп. БУЛКА

Абитуриентските рокли тази година са толкова разнообразни, че за тях не може да бъде разказано накратко. Изобилие от стилове, интересни детайли, тук-таме цепка, пастелни тонове, са сред предложенията за балната нощ. Младите дами влизат в образа на русалки, красавици от 30-те и класически модни икони.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Дизайнерите препоръчват да се придържате към стила, в който се чувствате комфортно. Експериментирайте и в никакъв случай не купувайте първата харесала ви рокля. Премерете поне три и сравнете коя от тях ви пасва най-добре.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

От късо по-късо
Късите рокли - пищни и едноцветни, са истинско явление тази година. Абитуриентките са като пеперуди в тропическа градина - красиви и впечатляващи. Не се увличайте по аксесоарите - обувките, украсени с перли, са повече от достатъчни. Фокусът тази година е върху орнаментите във вид на цветя, изпълнени в синьо-бялата гама - колкото по-големи, толкова по-добре. На този вариант отиват сандали с тънки каишки и малка чантичка, максимално приближаваща се по тон към детайла.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Русалка от Дисни
Искате ли да влезете в образа на русалката от популярното филмче на Дисни, няма по-лесно от това. Моделът с плътно обгръщаща бедрата пола е актуален през сезона. Той не е много удобен за танци, но затова пък изглежда зашеметяващо. Роклята ще отива на стройните и високи момичета, но по-пълничките девойки ще излъчват женственост с по-пищен вариант, а и ще скрият излишните сантиметри. Предпочитани са ярките цветове или металните оттенъци.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Асиметрия в ръкави
Истинска сензация този сезон са роклите с асиметрични ръкави. Стилен и изискан вариант, те привличат вниманието към притежателката на оригиналния тоалет и правят образа разкошен и неповторим. Многопластовата асиметрична пола придава харизматичност. Чантата и обувките е най-добре да бъдат в контраст.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Класическа визия
Класиката няма възраст и никога не излиза от мода. Съвременните дизайнери препоръчват да се обърнете към дългата рокля с малък шлейф и три четвърти ръкави, задължително затворена на шията. Красиво изглежда и деколтето лодка или имитацията на такова, постигната с помощта на прозрачна тъкан.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Фаворит на сезона
Дългите вечерни рокли блестят във всеки смисъл на думата. Фаворитката на годината е сияещата под светлините на прожекторите тъкан, която се спуска свободно и меко. Материята не трябва да е прекалено лека или прозрачна, за да не се изгуби линията. Тези модели са призвани да създават тържествена атмосфера. Минимализмът е водеща тенденция при дългите рокли. С огромна популярност се ползват и предложенията с широка талия и пищни поли, тоалетите в гръцки стил и многопластовите въздушни модели от най-тънките материи - шифон, органза или коприна.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Игра на цветове
Цветовата гама е разнообразна. Розовото бие всички рекорди по популярност, но е за нежни и ефирни момичета. А ако добавите изискани аксесоари с блясък и перли, ще получите изумителен образ. Червеното, виолетовото и зеленото ще паснат на темперамента на смелите и ексцентрични ученички. Универсалният сдържан вариант е съчетанието от черно и бяло. Тъмнокосите момичета може да заложат на бежово, златно, бронз и праскова. Аленото и коралът са най-подходящи за русите красавици. Прелестта на червените коси ще разкрият оранжевото, жълтото и тъмно синьото. Играйте с цветовете и не се страхувайте да експериментирате.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Внимание към детайла
Цветята като детайл са актуални не само в булчинската мода, но и при абитуриентките. Огромни брошки украсяват нежните момичешки рамене. Букетите са на китката, колана, та дори и в колието. Самата рокля се превръща в цвете с пищната пола, напомняща току-що разтворила се под галещите лъчи на слънцето пъпка. Ярките момичета, свикнали да са в центъра на вниманието, ще завладеят сърцата на околните и на бала, ако акцентират върху перата, цветните перли и геометричните принтове.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Ретро визия
Стилът ретро е винаги актуален, а изборът на епоха - ваш. Елегантните рокли с пищни поли до средата на прасеца ще ви върнат във времената на "New Look". Очарователните модели с панделка на талията приветстват магията на 60-те. Изберете и холивудското очарование на 30-те. Бижутата в духа на винтиджа ще ви помогнат за това.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Роклята риза
Необичаен вариант е роклята риза с дължина до земята, която стои ефектно върху младите момичета. Атрактивният модел вдъхва на образа смелост, без да го лишава от женственост. А допълните ли тоалета с високи платформи и дръзка чантичка, гарантирано е, че погледите няма да се откъснат от вас. Интересно изглежда и комбинацията от топ и многопластова пола, като остава една съвсем малка разголена линия на талията. Долната част може да бъде и тясна.

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

//cdn.fashion.bg/img16/BalnaRokliaBulka_s.jpg

Фотограф: Диляна Флорентин
Модел: Анна - Visages Models Group
Коса: Георги Петков за Salon Georgi Petkov
Грим: Данаил Велков за Shiseido
Бижута: Фортуна