Аз и Ти - 25 години по стълбата на успеха

Виолета Цачева

Няма да забравя първата си среща с Атанаска Лазарова - главен дизайнер на Модна къща "Аз и Ти". Беше отдавна и случайно се озовах в Смолян. На булевард в красивия родопски град се открояваше булчински магазин с впечатляваща витрина, който естествено от професионално любопитство посетих. Така се запознахме с Наси, както всички й казват. Въпреки, че бе затънала в работа, ми отдели време, разходи ме в производствената база под магазина, за да видя къде се раждат булчинските рокли. Страхотно интересно място, което силно ми въздейства с многобройния екип, модерните шевни машини, компютъризираните технологии, топовете платове с изящни материи, кутийки с перли и блестящи камъни... - всичко в безупречен ред. И ето, че вече четвърт век "Аз и Ти" е сред най-емблематичните имена в булчинската мода у нас. Модната къща отваря врати през 1990 г. като семеен бизнес на Атанаска и Хари Лазарови, а най-голямото им щастие днес е, че има приемственост и от техните деца. Отговорностите на всеки са разпределени. Колекциите от булчински и официални рокли, се предлагат в десетки магазини у нас и в чужбина. С класическия или модерен подпис, те трудно могат да бъдат копирани, защото всеки модел е направен по специална технология.


Аз и Ти - 25 години по стълбата на успеха


- Честит юбилей! Каква е равносметката за тези 25 години?

- Не обичам тази дума. Сякаш слагам черта и събирам и изваждам добро и лошо, успехи и трудности. Аз съм човек с много мечти и идеи и поглеждам назад само, за да си послужа с поуките, които ме пазят да не сгреша. Но ти ме накара да се замисля и си казвам, че тези 25 години бяха най-хубавите, най-творческите и борбени в живота ми. Ако можеха да се върнат назад и отново имам избор, пак бих избрала да правя булчинска и абитуриентска мода.
Чувството да обличаш дамите за два от най-важните празници в живота им е върховно.
За тези 25 години успяхме да създадем обучен и мотивиран екип, да работим с колеги - търговци, които постоянно се интересуват от най-новите ни колекции и се научихме да правим рокли и то - хубави рокли.


- Спомняш ли си първата булчинска рокля, която си направила?
- Да, разбира се. Имахме магазин, в който продавахме аксесоари, защото започнахме първо с аксесоарите и булчински рокли на една фирма от Пловдив. Клиентите постоянно питаха не може ли нещичко да се промени по моделите и това ме предизвика да ушия нещо мое. Уших роклята за един ден, на следващия до обяд я украсих с нежни апликации и цветчета на бюста. Занесох я в 15 ч. в магазина и до вечерта я продадох. После всички се досещате...


- Кой е най-яркият ти професионален спомен?

- Сещам се за много, но приятен и емоционален е споменът за първото ни ревю. Толкова се вълнувах преди старта, когато манекенките пробваха роклите, че вместо да помагам, пречех и моите момичета ме изгониха да се "поразходя". Когато нашите рокли се появиха на подиума, публиката ръкопляскаше на всеки модел, а не както е прието дизайнерът да обере овациите в края. Възхитените погледи в залата и поздравите на колегите-конкуренти бяха най-голямото признание за нашата работа.


- С какво се отличава последната булчинска колекция на "Аз и Ти"?

- С изобилие от дантела и тюл, изчистени линии, очертаващи нежните извивки на женското тяло, без излишни набори, волани, рюшчета. Гърбовете са силно изрязани и покрити с тюл с телесен цвят. Роклите са в бяло, нюанси на екрю, карамел, комбинация между слонова кост и пепел от рози или сомон. Моделите тип "Принцес" са с дантелен корсет и разкошна пола от тюл, като завършекът често е дантелен бордюр или тюл без подгъв, който допълнително удължава фигурата. В колекцията имат запазено място и роклите с висока талия, които в горната си част са с дантела, колан под бюста и ефирна пола от шифон.


- А абитуриентската?
- Дълги рокли с дълбоки цепки, голи гърбове, отново покрити с тюл в телесен цвят, с апликации в контрастни цветове, които изглеждат като рисунка върху тялото. Късите рокли са с дантелена горна част и разкроени поли, присъстват и така модерните плохи с вградени джобове встрани, които придават младежки и закачлив вид. Цветовете са предимно пастелни, нежни нюанси на екрю, пепел от рози, праскова... Материите са копринен шифон, стреч тюл, матов сатен с леко еластичен ефект, а декорациите са асиметрични, започващи от рамото или под гърдите и стигащи до коляното или до земята.


- Наскоро отвори врати и представителен магазин на "Аз и Ти" в София. С каква концепция е?
- Не сме обмисляли такава идея преди, но дойде наш дългогодишен партньор и ни предложи да го направим. Мисля, че тоалетите събрани на едно място, показват стила на марката, не се размиват с други, а клиентите веднага се ориентират какво им харесва. Пък и за 25 години заслужаваме това, нали? Гледаме към бъдещето с оптимизъм и се надявам да изкачим още много стъпала.

Снимка: архив "Аз и Ти"