"Отрази света" -
Колекция Пролет-Лято 2016
на Vivienne Westwood Gold Label


Колекцията носи името "Отрази света" (както го прави огледалото) и призивът и е спасяването на Венеция (и целия останал свят) от ефектите на промените в климата.




Описвайки Венеция като "център на културата", Вивиан Уестууд прави препратка към венецианските карнавали, костюмите, дегизировката и как всичко може да изглежда възможно - бедните могат да станат богати, грозните могат да са красиви и мъжете могат да се превръщат в жени (както и обратното).






В колекцията, влиянието на карнавалите е много очевидно - и най-вече това на Алеркино (най-характерния и популярен персонаж от Комедия дел арте), който сам си прави костюмите от останали парченца плат.

Изследвайки тази идея, вдъхновен от Алеркино пачуърк се разполага върху плетива, костюми и бански.





Унисекс кройката продължава да бъде неразделна част от работата на Вивиан Уестууд, която е използвала техники типични за лондонската Savile Row, лен от Великобритания и характерни за мебелирането материи, като съотнасяйки ги към заглавието на шоуто, моделите от "разбитото огледало" изследват концепцията за събирането на счупените парченца отново заедно и как е невъзможно то да се възстанови съвършено (ще има дупчици и цепнатини), но пък може да се създаде нещо ново.


































Снимки:  viviennewestwood.com