Намалете килограмите без да се лишавате от любими храни

Преяждането може да е предизвикано от факта, че големите чаши и чинии ни карат да смятаме предлаганите порции храна и напитки за прекалено малки.

Отказът от подобни съдове за хранене може да намали с една трета броя на калориите, които поема средностатистическия американец. Това се казва в статия, публикувана в списание Cochrane Database of Systematic Reviews.

Намалете килограмите без да се лишавате от любими храни

Отсъствието на самоконтрол се смята обикновено за главната причина за преяждането. В действителност положението е много по-сложно. Нашето откритие подчертава ролята, която играе заобикалящата среда върху формирането на нашата диета. Намаляването на размера на порцията, нейната привлекателност и достъпност са работещ начин за намаляване на риска от преяждане“, заяви Гарет Холандс от Кеймбриджкия университет.

Холандс и неговите колеги са уточнили, че най-обикновената смяна на съдовете за хранене може да намали броя на калориите в дневното меню на американеца средно с 29%, и с 16% на британеца. Тези резултати са получени след внимателен анализ на данните от около 60 диетични изследвания, в които са взели участие над 6700 доброволци.

Сравнявайки резултатите и изходните данни от тези опити, екипът на Холандс е открил, че тенденцията към преяждане почти винаги е зависела не от самоконтрола или други лични фактори, а от размера на чиниите или чашите, в които се е сервирала храната и наливали напитките.

Откритието на тази необичайна черта на човешката психика позволява да се борим с епидемията със затлъстяването с нетривиални методи. Авторите на статията предлагат да се ограничат размерите на порциите с висококалорична храна и напитки, да се установят стандарти за производството на по-малки чинии и чаши, най-големите опаковки с храна да бъдат поставяни на най-горните рафтове на супермаркетите или в други труднодостъпни места. Друга мярка е субсидирането на храни в по-малки опаковки, което ще ги направи по-привлекателни за джоба на потребителите, отколкото големите, които в момента струват по-евтино. Подобни мерки изискват тясно сътрудничество между регулиращите органи, изпълнителната власт, а също така производителите и продавачите на храни.

БГНЕС