Отслабнете с помощта на водата

Водата играе основна роля за смъкването на килограми, показаха наскоро проведени изследвания. Пиенето на около половин литър вода преди всяко хранене може да помогне на хора с наднормено тегло да отслабнат.

Отслабнете с помощта на водата

Те провели експеримент с участието на 84 пълни доброволци, чието състояние било следено в продължение на 3 месеца. Участниците били разделени на две подгрупи. 41 души трябвало да пият обикновена вода 30 минути преди храна, а останалите не правили това. Газираната вода или сладките напитки били забранени. Първата група смъкнала с 1,3 килограма повече от втората.

Най-значителното намаляване на теглото станало при хората, които приемали вода преди всяко хранене – 4,3 килограма срещу само 800 грама при хората, които изобщо не пиели вода или го правили само веднъж дневно.

Експертите били привлечени от простотата и ефективността на подхода. Ако водата се съчетае с увеличаване на физическата активност и здравословното хранене, може да се постигнат страхотни резултати.

Друго проучване на изследователи от университета в Бирмингам, цитирано от британския в. „Индипендънт“ също показало завидни резултати при опити за намаляване на теглото с помощта на водата.

В техния експеримент са участвали 84 души с наднормено тегло, които са били подложени на програма с хранене три пъти на ден и упражнения, като са били наблюдавани в период от 12 седмици. На 41 от тях им е било казано преди всяко хранене да изпиват по половин литър вода, докато останалите е трябвало да си представят, че стомасите им вече са пълни.

Тези от тях, които са консумирали вода преди всяко едно от трите хранения са свалили средно по 4,3 кг за 12-те седмици. Останалите, които са пили вода само преди едно хранене или изобщо не са пили вода, са свалили само 0,8 кг.

„Красотата на тези открития е в тяхната простота. Единствено пиенето на половин литър вода, три пъти на ден преди всяко едно от основните хранения може да помогне за намаляване на килограмите“, коментира д-р Хелън Парети от университета в Бирмингам.

БГНЕС