Учени съветват кое колко често трябва да се пере

1. Трябва да перем възглавниците на всеки три месеца
Вътрешността на възглавницата е като гъба, която попива потта и също се превръща в прекрасно място за живот на бактерии и акари.
Докторите са открили, че около една трета от теглото на възглавницата може да е съставена от организми, мъртви кожни клетки, акари и техните изпражнения. Възглавница, която не е прана много време, може да съдържа до 16 видове гъби.
Трябва да перем възглавницата си веднъж на всеки три месеца – отново се целим в температура над 60 градуса, за да унищожим бактериите, съветват учените.

2. Леглата трябва да почистваме на всеки шест месеца
Изпражненията на акарите в матрака ви може да предизвикат алергии и дори астма, а гъбите и плесените могат да доведат и до сериозни алергични реакции.
В матрака ви може да има бактерии като златист стафилокок (MRSA), кампилобактер (който може да предизвика висока температура, схващания на мускулите и диария) и норовирус.
Може да почиствате матрака си с прахосмукачка или с парочистачка веднъж на шест месеца и да го проветрявате.

Учени съветват кое колко често трябва да се пере

3. Дънките – веднъж на пет обличания
Дизайнерът Дона Ида твърди, че ако перем джинсите си на всеки пет обличания, ще успеем да запазим цвета и здравината на тъканите. Според нея по-честото пране бързо ще унищожи дрехата.
Опитайте да пръскате дънките с антибактериални спрейове, за да бъдат „свежи“, докато дойде време за пране. Според Дона трябва да перем този вид дрехи със студена вода.
Микробиолози пък казват, че може да убиете бактериите, ако сложите дънките си в камерата за една нощ.

4. Сутиените трябва да се перат след всяко второ обличане
„Областта около женските гърди е добра среда за бактериите, защото им е топло и леко влажно. По тази причина сутиените трябва да се перат на всеки две до три обличания“, казва специалистът Кели Дънмор.
Хубаво е сутиените да се перат на ръка и да се оставят да съхнат на стайна температура, тъй като топлината на радиатора съсипва ликрата.

5. Пижамите трябва да се перат след две обличания
„По-прилепналите към тялото долнища на пижами или шорти трябва да се перат след второто обличане. Горнищата могат да изкарат малко повече време. Всичко трябва да е чисто и свежо в леглото“, обяснява още Кели.

6. Кучетата също трябва да се къпят веднъж на два месеца
Къпането на кучето е по-скоро полезно за хората, отколкото за домашния любимец. Но те пък събират най-различни неща от разходките – като кърлежи, кучешки акари.
Според специалиста Роси Баркли трябва да къпем кучето си веднъж на всеки два месеца.
„По-честото къпане не е полезно за кучето и за повърхностния слой на кожата му, който го предпазва от дъжд например. Ако кучето ви започне да понамирисва – значи е време за къпане.
Ако се е прибрало кално от разходка, изчистете го добре с вода, но избягвайте употребата на сапуни и шампоани“
, съветва още специалистът.

7. Чантите трябва да се чистят всяка седмица
Обърнете особено внимание на дръжките и дъното на чантата.
Не бих сложила чантата си на леглото или на кухненския си плот. Влачим чантите навсякъде с нас – в транспорт, в тоалетни. Трябва да се чистят редовно.
Може да я забърсвате веднъж седмично с мокра антибактериална кърпичка, за да отстраните бактериите, които могат да предизвикат различни инфекции.
Ако чантата ви е от естествена кожа и се притеснявате, че може да я съсипете, опитайте да почистите с кърпичката първо малка част от материала, за да видите дали всичко ще е наред.

Източник: "Дейли мейл"