Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В ноемврийския брой:

Серумите – капчици красота
Ароматерапия – домашни процедури
Ръцете – нежни и красиви
Биостимулиране и биореструктуриране на кожата
Лечение на акнето
Псориазисът се активизира през есента и зимата
Българската козметика и евростандартите
Как да се справим с целулита
Кампания “Спорт срещу остеопорозата”
Правилна стойка и гъвкави стави
Как да преодолеем захлажданията в нашите отношения

Серумите - Капчици красота

Няколко капки само и кожата става мека, гладка и нежна буквално за секунди. Лицето сияе, бръчиците се изглаждат. Това не е приказка. Това е серум!

Какво трябва да се знае за серума? Той е толкова ценен и полезен продукт, че да се лишим дори от мъничко информация за него е непозволен разкош. Освен това, важен е и психологическият ефект – когато ни е известно как „работи” един или друг козметичен продукт, неговото действие става по-забележимо!

Серумът е висококонцентрирано вещество, предназначено да стимулира регенеративните процеси и да подобри качеството на кожата, т.е. да овлажни и тонизира, да подсили колагена и еластиновите образувания, да повиши влагозадържащите свойства на епидермиса и т.н. Серумът съдържа 6-8 пъти повече биологичноактивни вещества в сравнение с крема и затова се справя с козметичните проблеми по-бързо и по-ефективно.

Съществуват различни видове серуми. Едни съдържат силикон, други – аромати, трети са предназначени за повишаване ефикасността на други козметични продукти, например на кремове. Основата на серума може да бъде водна или маслена, на което се дължи и разликата в текстурите. В зависимост от преобладаващите съставки серумите могат да бъдат витаминни, със серамиди, миорелаксиращи и т.н. Тези продукти се различават и по ефекта, който оказват на кожата – лифтингов, овлажняващ, регенериращ, миорелаксиращ, противовъзпалителен, антистресов, избелващ, anti-aging.

Серумът по правило се нанася на лицето, шията и областта на деколтето, ако в анотацията на продукта няма други препоръки. Миорелаксиращият серум се нанася в областта на мимическите бръчки – на челото, между веждите, върху “пачия крак” – само и изключително с възглавничките на пръстите и с леки втриващи движения. За подсилване на ефекта върху серума може да се нанесе крем – по правило съпътстващ, от същия производител и със същото предназначение (овлажняващ, лифтингов и т.н.)

Серумът не трябва да се нанася на подвижния клепач и във вътрешния ъгъл на окото, тъй като овлажняващите компоненти могат да предизвикат оток в тази деликатна зона.

Обикновено тези козметични продукти се прилагат след 35-40-годишна възраст. Понякога обаче, козметолозите ги “предписват” и по-рано – например противовъзпалителни, решаващи проблеми с акнето или избелващи серуми. А овлажняващите и витаминните са препоръчителни във всяка възраст – например след придобиване на загар. След пилинг или дермабразио се препоръчват регенериращи серуми. Колко дълго да се прилагат може да каже само специалистът. За младите жени обикновено срокът е 3-4 седмици, а за по-възрастните – 2-3 месеца. Сезонни показания за използване на серумите няма. Все пак, през лятото козметолозите препоръчват овлажняващите и антисептичните, а през есента и зимата – с лифтингов или ревитализиращ ефект.

Някои производители препоръчват използването на серум като пълноценна основа под грима.

В състава на серумите влизат:

- Вещества, оказващи стимулиращо, овлажняващо и ревитализиращо действие – хиалуронова киселина, витамини, аминокиселини, растителни екстракти, антиоксиданти, коензим Q10, идебенон (синтетичeн аналог на коензим Q10).
- Компоненти, притежаващи ексфолиативен ефект – салицилова киселина, алфа-хидрокиселини (върху раздразнена кожа не се нанасят!).
- Миорелаксанти – аргирелин, с аналогичен на ботокса ефект, олигоелементи, метални йони.

Радмила Попова
по сп. Здоровье