"Почит към Тюдорите" - колекция Curiel Couture Есен-Зима 2015/2016


Тази колекция е вдъхновена от Тюдорите и посветена на Нейно Кралско Височество кралица Елизабет за 90-я и рожден ден: почит към монарха, който през ХХ и ХХІ век е пример за чудесен стил, елегантност, добри обноски, благоразумие и изключителен баланс.



Всички години от края на ХV до началото на ХVІІ век - периодът на Английския Ренесанс и Кралството на Тюдорите - са изключително интересни и поучителни от гледна точка на традициите и те и до днес са източник на паралелизъм, сходство и вдъхновение.

Всъщност, по времето на Шекспир е било много модерно младите девойки да носят мъжки дрехи, а младежите - дамски: всъщност нищо не се е променило оттогава.




В този период луксът е бил тласнат до крайност в никога несвършващо изследване на орнаментите и аксесоарите, заедно с любовта към комбинирането на различни тъкани, бродерии, скъпоценни камъни и дантела.

Най-възхваляваната материя, която е била сърцето на британската икономия по това време е вълната, която е била изнасяна за много други страни - от Персия до Мароко и до Северна и Южна Америка от наистина смели търговци.

Горната средна класа и новобогаташите са предпочитали дрехите им да са изработени от кадифе, коприна и дамаска, внесени от Венеция.



Най-яркият, елегантен и луксозен период е царуването на кралица Елизабет І. Благодарение на картините и даровете, които тя получава от много чуждестранни посланици (които са донесли и модерните френски кукли), тя е имала поглед върху стила и модата на другите страни, а опитните и майстори шивачи са копирали тези елегантни облекла.

Изненадващо, улиците вече гъмжали от сергии с дрехи втора употреба, за да отговорят на амбициите на тези, които не могат да си позволят нови дрехи, а искат да са модерни - да, много малко се е променило от тогава от социална гледна точка.

Стилът и линиите на облеклата и на саката от онова време са основното вдъхновение на колекция Curiel Couture Есен-Зима 2015/2016. Тоалетите визуално подчертават линията на талията, правейки я да изглежда по-дълга, както и деколтето и ханша, създавайки по-балансиран, женствен силует.

Всеки отделен детайл е от значение - от яките до маншетите, от коланите до многоцветните материи и бижутата.





Обувките към колекцията също заслужават внимание, защото всички чехли са декорирани с големи пискюли за ежедневието и различни видове коприна - за вечерите.











Аксесоари
Бижута: Marina Corazzari
Обувки: Gigliola Curiel за Pasticcini Milano
Чорапи: Pierre Mantoux
Коса: Gallia e Peter Per Curiel
Ръкавици: Sermoneta
Прическа: Sergio Valente с Intercoiffeur Italia
Грим: Valentina Orlandi, Lorena Leonardi e Chiara Castellini
















Снимки: © Gorunway