Каква е връзката между официалното облекло и интелигентността?


Не е тайна, че мъжът облечен в добре пасващ му, майсторски изработен костюм изглежда по-самоуверен, проспериращ и влиятелен. Но нови изследвания показват, че официалното облекло буквално ни прави по-умни!

Този март експерти от Колумбийския и Калифорнийския държавен университет разкриха заключенията от проучванията си:


Базирайки се на литературата, обясняваща връзката и психологическите последици от начина на обличане, учените са тествали дали носенето на официално облекло подобрява абстрактната когнитивна способност.

Пет проучвания дават доказателства, потвърждаващи хипотеза.
Носенето на по-официално облекло се свързва с по-високо ниво на идентификация на действията (проучване 1) и по-голяма всеобхватност на категориите (проучване 2). Изследване 3 затвърждава резултатите от второто проучване, а изследвания  4 и 5 показват, че обличането на официални дрехи засилва качеството на общата обработка на информация.

Констатациите показват, че носените дрехи влияят широко на познанието ни, въздействайки върху стила на обработка на информацията, което променя тълкуванието ни за обектите, хората и събитията.

Social Psychological and Personality Science


Каква е връзката между официалното облекло и интелигентността?


Както си спомняте, ние вече разговаряхме за психологията на модата с д-р Карън Пайн, психолог и професор по мода, която казва, че "подходящото облекло може да ни помогне да мислим по-добре", защото "интиутивно хората знаят, че ако се обличат интелигентно, ще се чувстват интелигентни".

Новите американски изследвания потвърждават това. "Обличането на официален тоалет ни кара да се чувстваме силни, което променя основния начин, по който виждаме света. Добре облечените народи мислят в по-широк и холистичен план за живота, вместо да се фокусират върху дреболиите", казва Ейбрахам Ручик, професор по психология в Калифорнийския държавен университет.

Ние сме съгласни с мнението на наградения с Оскар дизайнер Марк Бриджис: "Нищо не изглежда по-добре от костюма по мярка".


Снимка: Мъжки костюм на "Ричмарт"