Абитуриентка от Велико Търново с уникални български тоалети за бала

Абитуриентка от Велико Търново изпрати последния си ден в училище с уникален тоалет. Ана-Мария Гелова завършва Езиковата гимназия в старата столица с френски и английски език. Занимава се с народни танци от 15 години и споделя, че носи българското в кръвта си.

В духа на настъпващия празник 24 май и нашата кампания за подкрепа на българските танци, българския фолклор и мода, много ни зарадва идеята на майката на Ана-Мария, която е изработила тоалета.

Марияна Гелова усилено твори в работилница "Седянка" и е прочута с майсторското си плетене.

Абитуриентка от Велико Търново с уникални български тоалети за бала

„Роклята е изработена от коприна. Изплетена е на една и две куки. Включихме допълнителни занаяти, които научихме в работилницата, като тъкане. Така се появи колана, който има и пафти. Вкарахме елемент от него и в бижуто. То е дизайнерско, направено от моя приятелка”, обясни гордата майка.

Самата Ана-Мария споделя, че в началото нейните съученици не взели сериозно идеята й да не се подчини на последните модни тенденции. Днес обаче тя приема поздравленията на българи от близо и далеч, а снимките на абитуриентката набират голяма популярност в социалните мрежи.

„Бях горда да нося нещо такова, което ме кара да се чувствам истинска българка”, категорична е Ана-Мария, която подготвя своя бал цели 10 месеца. През това време нейната майка лично работи върху различните тоалети. Балът на Ана-Мария ще бъде на 25 май и за него е подготвен стилен тоалет от плетена дантела и рокля, която също е изработена от класическа коприна.

"Моето голямо желание е детето да бъде с нещо типично българско. Не съм голям почитател на баловете, но сбъднах мечтата си да я облека по този начин. Искаме да излезем от клишето - да представим нещо, което е семпло и елегантно. Най-големият комплимент, който получих е, че тя изглежда истинска и на възрастта, на която е, обясни Марияна Гелова.

Ана-Мария ще продължи образованието си във Франция, където ще учи Международни отношения.
„Обичам българското, но инстинктът ми казва да придобия знания и опит навън, а ако тук нещата наистина се получат, както би трябвало да стане, ще се върна”, каза младата търновка.

Абитуриентка от Велико Търново с уникални български тоалети за бала Абитуриентка от Велико Търново с уникални български тоалети за бала

Тя призова своите връстници да уважават българското, да се гордеят със страната и културата си, да съхранят индивидуалността си.
„Хубаво е да видиш някой, който е дал всичко от себе си, да е достатъчно смел в избора си”, посочва Ана-Мария.

Снимки: Личен архив
Източник: Darik news