Честване на Деня на Кирил и Методий по света


Тъй като светите братя Кирил и Методий създават азбука, която се ползва от всички славянски народи, техният празник освен у нас, се отбелязва и в Русия, Украйна, Беларус, Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия, Словакия и други.

През вековете братята са се превърнали в символ и на руската култура и обществени стремежи. Като църковен празник Денят на Кирил и Методий се празнува в Русия от 1863 година, а като ежегоден празник на славянската писменост и култура - от 1991 година.

В Чехия и други славянски страни, Солунските братя са считани за "знаме на славянското възраждане и национална еманципация".


Честване на Деня на Кирил и Методий по света


В Македония 24 май също е официален празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий. Отбелязването му е придружено с много тържества, песни, цветя и празненства на ученици и студенти.

В Чехия пък официално отбелязват Деня на Кирил и Методий на 5 юли.


Кирил и Методий са възприети като светци от православната църква и извън славянския свят. В края на ХХ век папа Йоан Павел ІІ обявява двамата братя за "покровители на Европа".

Всяка година на 24 май българска държавно-църковна делегация се покланя пред гроба на св. Кирил в църквата "Св. Климент" (San Clemente) в Рим, където български духовници извършват литургия. През 2010 година литургията бе проведена за пръв път съвместно от български и руски духовници.

А тази година на 24 май ще се празнува по целия свят с български танци. Включете се и вие в инициативата ДРЪЖ СЕ, ЗЕМЬО, БЪЛГАРИТЕ ТАНЦУВАТ!

Запишете оригинален клип как танцувате български народни танци - хоро, ръченица и др. и го качете в YouTube със заглавие I like Bulgarian folklore dances. Ако имате приятели чужденци, научете и тях да танцуват български танци и си направете клип с тях! Всеки може да направи каквото прецени, важното е да се говори за България в положителна насока!