Отдъхнете си: Упражненията не са в основата на отслабването

Физическата активност има малка роля в борбата с наднорменото тегло. Вместо това общественото внимание трябва да бъде насочено към нездравословното хранене, съветват доктори.

Отдъхнете си: Упражненията не са в основата на отслабването

В статия в престижното издание British Journal of Sports Medicine, цитирана от Би Би Си, трима експерти единодушно заявяват, че докато упражненията имат голямо влияние върху превенцията на заболявания като диабет, сърдечни проблеми и деменция, то те имат доста малко отношение спрямо борбата с наднормените килограми.

Според експертите основно значение за отслабването има излишната захар и въглехидратите.

Д-р Асийм Малхотра, един от авторите на статията, обвини хранителната индустрия за това, че окуражава вярването, че упражненията биха могли да противодействат на влиянието на вредната храна.

"Хората с наднормено тегло няма нужда да правят ни най-малко упражнения, за да свалят килограми, те просто трябва да ядат по-малко. Моето най-голямо притеснение е, че посланията, които достигат до публиката, са, че можеш да ядеш каквото искаш стига да се упражняваш", казва още д-р Малхотра.

Според други изследователи обаче в никакъв случай не трябва да се пренебрегва ролята на отслабването. Проф. Марк Бейкър от Националния институт за здраве и добра грижа препоръчва "добре балансирана диета, комбинирана с физическа активност". Според него би било "идиотско" да се отхвърля важността на физическата активност.

БГНЕС