Най-накрая диетолози с еднакво мнение за свойствата на кафето

Кафето, което дълго време бе в центъра на спорове доколко е вредно или полезно, най-често е безвредно за здравето и дори има предпазващ ефект за различни болести.

Най-накрая диетолози с еднакво мение за свойствата на кафето

Това са изводите на многобройни изследвания, обобщени през февруари от комисия от независими експерти в САЩ, които на всеки пет години дават препоръки за здравословно хранене. Така изследванията показват, че в повечето случаи кафето не вреди на здравето на хората.
"Разгледахме всички проучвания и нищо не показва, че кафето е вредно при умерена консумация от 3 до 5 чаши дневно или максимум 500 мг кофеин", обяснява професор Мириам Нелсън, специалист по хранене в университета "Тъфтс" в Бостън.

В същото време са установени намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, Паркинсон и диабет. Все още механизмът на действие не е напълно проучен, затова някои учени, членове на тази комисия, като проф. Том Брена от университета "Корнел" в Ню Йорк, предупреждават да не се преувеличава благотворното влияние на кафето. Все пак като цяло изводът на комисията е, че консумацията на 3-5 чашки кафе дневно няма вредни последици за здравето на повечето хора, а дори има и предпазен ефект срещу няки заболявания.

БГНЕС