Великденски яйца и обичаи за багренето им от България, Чехия и Словакия


"Великденският обичай в Чехия повелява да празнуваме "Червения понеделник". На този ден мъжете от моя край леко "пошляпват" жените с върбови клонки. В другите части на страната жените се поливат с вода.
В Словакия пък използват одеколон, в който са сварени теменужки. Много е важно да спазите традициите, защото така ще сте млади и здрави през цялата година",
разказва пред БГНЕС Ярослава Минчева, чиито писани яйца участват в изложбата "Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България" в Етнографския музей в София.


Великденски яйца и обичаи за багренето им от България, Чехия и Словакия"Жените на свой ред подаряват на мъжете писано яйце, но онова, което ще дарим на най-скъпия ни човек, трябва да бъде червено, защото това е най-силният цвят. Задължително се подаряват пълни яйца. Кухите са сувенирни и са подходящи за случайни хора, но не и за човек, който ни е подмладил", обясни Ярослава.


Художничката рисува  великденски яйца от 16-годишна. Увлича се по изкуството докато наблюдава нейна приятелка, която прави същото. Пленена е от красотата на изписаните яйца и решава да опита. Определя рисуването на великденски яйца като отдушник и начин за бягство и спокойствие. "Щастлива съм, че мога да правя нещо, което се харесва на хората. Яйцата си не продавам! Само подарявам за усмивка и добра дума. За мен това трябва да е така", сподели Ярослава, която рисува с восъчен батик тип "сълза". Техниката е широко разпространена в Чехия и в държави на запад от нея. В България е характерно рисуването от линеарен тип, а в Моравия и Словакия се срещат и двата стила.


Великденски яйца и обичаи за багренето им от България, Чехия и Словакия


Експозицията, подредена в Националния етнографски музей при БАН, е посветена на великденските обичаи и традиции на Чехия, Словакия и България. Показани са около 300 образци на яйца, рисувани и украсени чрез различни техники, прилагани сред трите славянски народа. Една от идеите на изложбата е да представи богатството от декоративни стилове в трите страни. Затова са представени близо 24 различни техники за украсяване.

В България, Чехия и Словакия празнуваме Великден по много сходен начин. На богата и красива великденска трапеза винаги присъстват агнешкото, зелените салати и козунаците.

И в трите държави съществува традиция за багрене на яйца. Обичаят с отпечатването на листенца и цветчета върху яйцето при боядисването, се среща и при трите народа. Сред най-интересните техники, обаче, си остава тази за изписване на яйцата с пчелен восък, поясни доц. д-р Светла Ракшиева от Института за етнология и фолклористика към БАН.

Интересното в Чехия и Словакия е, че шарят яйцата с помощта на карфица.Наблюдава се и единствената по рода си техника за оплитане на яйцата с тел. Декорациите впечатляват също така с дантелени бродерии от белтък. Понякога апликират яйцата с памучни конци, чрез които изграждат орнаменти.

В България пък си имаме яйца, украсени с пискюлчета и вълна, които навремето младите девойки подарявали на своите избраници.

Великденски яйца и обичаи за багренето им от България, Чехия и СловакияВъпросът за произхода на великденското яйце все още е загадка за историците и етнолозите. Най-новите сведения показват, че първите боядисани яйца датират от 2000 г. преди Новата ера. Това са щраусови, с гравиран орнамент и са открити в Египет. Символиката им отново е свързана с Възкресението и отвъдния живот. Това кара учените да смятат, че традицията за боядисване води свето начало още от праисторията, но с установяването на християнството, детайлите са били прикрепени към живота и Възкресението на Иисус.


Първото декорирано яйце, намерено по нашите земи, е от Римската епоха или IV-III в. преди Новата ера, украсено с цветни стъклени смалти. Боядисани яйца са намерени и при погребения от XI-XII век по земите на западните славянски народи.

Въпреки историческите спорове за началото на традицията, едно е сигурно - всяко шарено яйце символизира възкресението, живота и любовта, а според изписването носи и послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.


Източник: БГНЕС