Стефания Колева - Естествена и позитивнa

Една от най-красивите български актриси бе избрана за рекламно лице на френската козметична марка Garnier. Тя ще бъде посланик на марката в България и ще представя Garnier Color Naturals, една от водещите бои за коса у нас.

Родена е на 29 юли 1973 г. в София. Кръстена е на баба си Щефания, която е австрийка. За красивата Стефания красотата е да си доволен от себе си и от живота си. Да бъдеш себе си и да се познаваш добре. Да дадеш най-доброто на хората, които те следват през предизвикателствата на живота. Да блестиш с доброто си настроение, за което понякога се налага да положиш много усилия. Да направиш правилните неща, за да надделее добрият дух. Красотата е да бъдеш естествена и по този начин хората около теб да усетят твоята позитивна енергия.

интервю ДЕТЕЛИНА МИЛЕВА
фотографии АНГЕЛ ЦВЕТАНОВ
прическа Милена найденова
грим Йоанна Панайотова
тоалети GRAZIA PI, обувки SHY от бутик КАРИНА

Ти стана рекламно лице на боите Garnier Color Naturals в България. “Погрижи се за себе си!” е новото мото на марката. Ти самата умееш ли да се грижиш добре за себе си? Старая се, а с Garnier това е нещо, което доставя удоволствие!

За кого другиго обичаш да се грижиш най-много? За дъщеричката ми Катерина, на 3 години и половина..

Как се грижиш за тялото си? Обичаш ли да ходиш на релаксиращи процедури в козметичен салон или SPA център? Разбира се, когато мога, защото общо взето времето ми е ограничено! Правя рейки-масаж, маникюр, процедури за лице – почистване и хидратация. Формата си поддържам всеки ден с китайска гимнастика. Смятам, че съвременната жена трябва да си доставя такива малки удоволствия, трябва да се грижи за тялото си!

А как се грижиш за духа си? С хубава книга, с любими хора, с местата, на които обичам да ходя с дъщеря си – на нашата къща в троянския Балкан, на морето...

Грижиш ли се много за дома си? О, да, старая се много! Аз съм малко перфекционист в това отношение – обичам всичко да ми е подредено, изчистено. Даже се усещам, че и Катерина започвам “да дресирам” по някакъв такъв начин – да си прибира играчките, да не скача по леглата, да не разхвърля – неща, които и на мен майка ми ми е забранявала, когато съм била малка. Но после се усещам и се коригирам, защото тя все пак е още дете.

Как се грижиш за кариерата си? Старая се максимално във всичко, което се изисква от мен – било то за реклама, пиеса, филм или сериал.

Доволна ли си от рекламния клип, който засне за Garnier в Прага? Имам много положителна емоция от тази случка, тъй като се срещнах с професионалисти, които наистина си разбират от работата. Нямаше нито една напразна минута, всичко беше изпипано в детайли и мисля, че това си пролича. Впечатлена съм от колориста на Garnier, който беше французин, също и от стилистката – истинска перфекционистка, не започвахме кадър, докато тя не подреди косата. Прекрасно се разбрахме и с режисьора и оператора – англичани, които накрая ми казаха, че съм професионалист и, че са заснели тази кампания с много малко дубли, което също е комплимент.

Рецептата на Изабела Роселини за успех на фотосесия била: три часа грим и талантлив фотограф. Каква е твоята рецепта? Моята рецепта е: добро настроение и търпение!

Актрисата Дрю Баримор казва, че красотата й се дължи на вътрешното щастие, че красиви са щастливите хора, тези с вътрешна усмивка. Ти имаш ли си вътрешна усмивка, каква е тайната на твоята красота? О, това с красотата ми е трудно... не знам, просто се старая да гледам позитивно на нещата, доколкото това е възможно. Смятам, че дори когато нещо ти се струва безнадеждно, винаги може да се намери изход, сигурна съм в това! Трудно е, но се настройвам да мисля в такава посока. От всяка ситуация трябва да се търсят позитивите. Ако тръгнеш да търсиш негативите – затъваш.

Бих те попитала как се грижиш за самочувствието си на звезда, но ти май не се смяташ за звезда? Наистина не знам какво значи да се грижиш за самочувствието си на звезда.

Какво би посъветвала жените без самочувствие? Да направят минималното – да се погрижат за себе си! Да си купят една хубава боя за коса, да си сложат едно прекрасно червило – не е необходимо да използват супер скъпа козметика!

Кой най-добре се грижи за теб, освен Garnier? Майка и татко.

На какво ще се стремиш да научиш дъщеричката си Катерина? Да отстоява мечтите си и да може да взема решения, да не съжалява за това, което й се е случило и да мисли позитивно.

Тя идвала ли е в театъра? О, да! Наскоро покрай наградите “Аскеер” беше цял ден с мен в театъра, танцува с нас, гледа, ядосва се, беше й много любопитно. Когато се прибрахме вкъщи каза, че иска да й купя китара, явно е била впечатлена.

Ти купи ли китара? Засега смятам да й купя колело, което да кара в парка, а за китарата – ще видим! Наскоро й подарих тротинетка. Аз самата съм замислила да си купувам мотор!

Какви филмчета обича да гледа дъщеричката ти? Тя е на 3 години и 8 месеца. По много пъти с нея гледаме “Таласъми ООД” – това е последният й хит, много обича също “Мечо Пух”, “Червената шапчица”, “Малката русалка”. Освен всичко тези приказки се и четат.

Коя е последната приказка, която й прочете? Една много сладка книжка, която се казва “Болното тигърче”, много я обича и я четем по няколко пъти на ден.

Как би обяснила на детето си какво е театъра? Ако ме попита, то ще е в по-зряла възраст и мисля, че тогава ще ме разбере. Ако го кажа сега, ще прозвучи несериозно. Засега съм й казала, че това е моята работа, че там играя пиеси, че пея песни, че се разхождам и казвам стихотворения...

Нещо като в детската градина. Да.

Всяко театрално представление, в което участваш завършва с бурни аплодисменти. Вярваш ли във възторга на публиката? Публиката всъщност е много критична и когато нещо не й харесва, се оттегля, така че й вярвам.

Ще ти прочета няколко определения за теб от Интернет форумите за различни представления: “Моята фаворитка, направо я обожавам!”, “Много си я харесвам!”, “Безкрайно съм щастлива, че се снимах с нея и си взех автограф!”, “Навсякъде, където е тя, всичко е забавно и запомнящо се!” След такава любов от публиката, не вярваш ли, че си звезда? О, Боже! Не! Толкова се радвам на това, че хората ме харесват истински – това е най-голямото признание, друго няма!

Четеш ли всъщност тези отзиви в Интернет! Понякога ги чета и ми доставят удоволствие, но има и не толкова ласкави, разбира се, не мога да изисквам всички да ме харесват.

А четеш ли театралните критики? Аз със критиката малко имам проблем, в смисъл – не смятам, че има критика в България. Журналистите отразяват единствено едно представление, без да коментират какво е то, какъв е авторът и т. н., просто изброяват сюжета.

Да кажем тогава – четеш ли дописките им? Следя ги, но не съм чела хубава статия. Много рядко се срещат автори с интересно отношение към някое представление. Няма ниво на критика. Хубаво е да се каже защо се харесва или не се харесва едно представление, кой играе добре, какъв е талантът му... няма такова нещо.

Има само констатации? Да, и изброяване на имена.

Феновете ти са много щастливи, когато успеят да си вземат автограф от теб? Мислила ли си, какво всъщност се случва после с тези автографи? Не вярвам, че това ще се запази за дълго време, но е хубаво като желание – да имаш за спомен нещо от човека, когото наистина си харесвал. Аз самата никога не съм имала колекция от автографи.

Мислиш ли, че имаш власт над някого или нещо? Не!

Ето ти още още едно Интернет мнение от твой фен: “Страхотна актриса, страхотна игра, много е добра, идолът ми за жена!” Ти имаш ли някакъв идол за жена? Идол за жена?! Леле, майко! Ами, аз много не си падам по идоли и нямам модел за подражание.

А имала ли си идол за мъж като тийнейджърка? Сигурно не е приличал нито на Юлиан Вергов, нито на героя му Мартин от сериала “Тя и Той”? Просто харесвам човешко отношение, грижа, ангажираност – човекът, с когото си, да е отговорен към твоите усещания, към това как се чувстваш в даден момент, да се опитва да ти бъде подкрепа и да те поддържа, без да навлиза в някаква дълбока част от личното ти пространство. Смятам, че двама души могат да имат идеални отношения, ако просто имат интерес един към друг.

Как според теб завършва романът на Силвия и Мартин – остават ли заедно, стават ли родители, продължават ли да се обичат? Това ще разберете от новите серии, които ще се снимат сега през юли. При добро стечение на обстоятелствата, ще ги видите през есента.

Гледаш ли си отново и отново сериите на “Тя и Той”? Не, нямам ги записани.

Имаш ли друг любим сериал? “Приятели”.

Всеки успешен сериал има по няколко сезона. Ти самата в кой сезон си? В момента съм в есен.

Колко време най-много може да продължи любовта според тебе? О, Господи, толкова зависи от хората. Аз не съм привърженик на книгата на Фредерик Бегбеде “Любовта трае три години”. Мисля, че хората трябва да се грижат за това нея да я има, да си остане при тях!

Смяташ ли, че любовта се обезсмисля от брака? Това е въпрос, който не мога да коментирам, много е субективно.

Може ли човек да има безкрайно много любови през живота си или любовта е само една? Можеш да се влюбваш постоянно, но не можеш да имаш безкрайно много любови, истинската си остава само една.

Актриса ли си и извън театъра? Разбира се, няма как да излезеш от представление и веднага да се забалтавиш в ежедневието, винаги ти остава малко от ролята. Но ако влагаш в този въпрос смисъла дали играя пред хората за да постигна нещо – не!

Не смяташ ли, че извън театъра съществуват много добри актьори? Да, даже, много по-добри от нас! Убедих се в това.

Защо мислиш, че хората отиват на театър – за да забравят това, което е навън или за да го осъзнаят още по-силно? И двете, зависи какво им е настроението. В повечето случаи хората искат да гледат нещо неангажиращо, но пък когато попаднат на представление, което е по-сериозно, на по-друго ниво – също се получава добре.

Актьорите имат ли нужда да стачкуват за по-добри заплати като шофьорите, учителите, лекарите? Имат, разбира се, но понеже са хора на изкуството, винаги очакват нещата просто да се случат. А те няма да се случат ей така, ако действително не се създаде здрав съюз, който да се вдигне и да стачкува за това да имаме по-добър живот.

Какво ще си помислиш, ако един ден дъщеря ти ти каже: “Ще ставам и аз актриса!” Не знам, ако дотогава положението на актьорите в България се е променило, не бих имала нищо против. Така или иначе не бих имала нищо против, след като това е нейно решение, но ми се иска да се занимава с нещо, което действително ще й дава стабилност, самостоятелност и свобода!

В анкета на списание Паралели от 2006 г. за най-любими български артисти на всички времена си поставена на 9 място сред актрисите. Как ти би подредила своите най-обичани актьори и актриси? Много са, не бихме могли да ги съберем. Харесвам например по-възрастните актьори – Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Цветана Манева. От средното поколение харесвам много Мария Каварджикова, която е изключителна! От моето поколение харесвам Снежина Петрова, Радена Вълканова, Ирини Жамбонас... От мъжете – Георги Парцалев, Тодор Колев, Васил Михайлов, Йосиф Сърчаджиев, Ивайло Христов, Стефан Данаилов... От сегашното поколение – Деян Донков, Захари Бахаров, Владо Карамазов и разбира се – Юлиан Вергов!

А кои са българските филми, които с удоволствие гледаш отново и отново? “Господин за един ден”, “Лачените обувки на незнайния воин”, “Щурец в ухото”, “Оркестър без име”...

Като казваш “Оркестър без име”, как би оценила представлението на Катерина Евро във VIP Brother? Поведението? А, представлението! Тя за мен е много симпатична жена и абсолютно разбирам емоциите й. Честно казано не съм следила много това шоу, но е трудно човек да се контролира в такова затворено пространство за такъв период.

Колко време би могла да стоиш в затворено пространство? Мисля, че не мога изобщо да стоя!

Коя е най-дългата театрална постановка, в която си участвала? “Много шум за нищо” засега държи първенството – 3 часа. Също и “Ножица трепач”, която се развива според участието на публиката и понякога става по-дълга.

За героинята ти Марта от спектакъла “Красиви тела” в театър “Сълза и смях” другите персонажи казват, че като цяло имала добро сърце. Ти как си със сърцето? Като цяло имаш ли добро сърце? Много добро даже!

“Не сме стари, просто сме млади прекалено дълго време”, казва Марта в постановката. Има ли нещо, което смяташ, че правиш вече прекалено дълго време? Прекалено дълго време давам шанс на човек, който не заслужава!

Още една реплика от “Красиви тела” – “В един момент сексът свършва и остават само бръчките.” Страхуваш ли се от момента, в който ще ти останат само бръчки, ще започнеш да забравяш? Няма човек, който да не се страхува от това.

Какво мислиш за явлението пластична хирургия и за сегашното бурно увлечение по него? Всеки има право да бъде суетен и да иска да изглежда добре. Може би това е вид грижа, може би е суета... според различните хора е различно. Не го отричам, всеки е в правото си да прави каквото иска.

Има ли нещо, което не харесвяш в себе си и някога би се осмелила на такива корекции? Сигурно, но на този етап – не!

В електронно интервю с теб, прочетох, че не си харесваш дупето. О, това беше толкова измислен отговор!

А харесваш ли закачливата си усмивка? Честно казано, нямам реална представа за това как изглеждам и какво си харесвам. Общо взето малко неща харесвам в себе си, но това е друга тема. Радвам се, че създавам положителна емоция в хората.

Откъде черпиш тази енергия? Ами от... не знам, може би просто съм такава.

Телевизията наистина създава много голямо доверие сред зрителите. Случва ли ти се непознати хора да се обърнат към теб като към първа приятелка и да ти кажат Силве, еди какво си? Да, случва се. Първо ми е странно, но после ми става симпатично, защото разбирам, че тези хора са живели с проблемите на Силвия и Мартин много време, а това за мен е работа, която е завършена успешно, истински комплимент!

По-лесно ли е за една жена да бъде блондинка? Не знам, на мен не ми е прекалено лесно.

Съгласна ли си с популярния израз, че русо гладно няма да остане? О, това е толкова просташки израз!

Коя е любимата ти фризьорка – истинската “ножица-трепач”! Имам любим фризьор – Васил Михайлов.

Ти си жена, която следи последните тенденции в модата. Кои са марките, които предпочиташ? Харесвам една прекрасна италианска марка – Grazia Pi от бутик Карина, също Max&Co., Prada, някои неща на Max Mara. От по-спортните съм фен на Miss Sixty и Diesel.

Силвия от сериала обикновено има отговори на всички въпроси. Ти веща ли си в повечето неща или си боса в някои отношения? Не мога да кажа, че във всичко съм веща, напротив – аз обичам да се уча, обичам да слушам и ценя мнението на другите.

Какво научи последно – нещо много ценно? Научих, че понякога хората, колкото и да се стараят да бъдат лоялни, всъщност само създават такова впечатление – т. е. не всичко, което е бяло, е чисто.

Но това е горчива истина, а черното винаги се сменя с бяло. Научила ли си някаква хубава истина? Да – тя е, че началата не са само веднъж или два пъти в живота. Винаги можеш да започнеш отначало!

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Специално интервю със Стефания Колева
Сигурна защита от слънчевите лъчи
Автобронзантите – бърз и красив тен
Козметика с морски съставки
Ваканция на морето
Потопете се в топлия пясък
Усложнения при пиърсинг на ушите
Как да станем невероятни любовници
Тяло на модел с няколко лесни упражнения
Летните диети – здравословни и ефективни
Шанс да спечелите много награди