Любопитно: Кулинарни обичаи от цял свят


Когато пътувате в нова страна, може да бъде изключително лесно да попаднете в неловка ситуация. Различните културни обичаи и значенията на определени поведения може да предизвикат сериозни недоразумения, ако не сте добре подготвени.

Международната платформа за онлайн поръчки на храна foodpanda раздели някои от обичаите и традициите в 3 групи, за да ви помогне да избегнете неприятни моменти, като се започне от това, с коя ръка да държите ножа или какъв подарък да занесете на домакините.


Един от най-честите подаръци, предлагани при покана в къщата на някого са цветя, но видът, или броят им може да доведе до някои страшни капани. Например в Германия, никога не подарявайте карамфили, те символизират смърт. В България не носете жълти цветя. Те са символ на омраза. Ако сте поканени на гости в Мексико не носете подаръци, защото това се приема като подкуп. Заложете на бутилка вино.


Любопитно: Кулинарни обичаи от цял свят


Когато става дума за прибори, всеки има свой собствен стил, но има огромни различия за това как да ги използвате: С лява ръка, с дясна или и с двете. В Чили се хранете без прибори и не правете излишни жестове с ръцете, защото това се приема за проява на лоши маниери. Там, никога не си позволявайте да удряте дланта си с юмрук, защото е обиден жест. Хората в Етиопия се хранят от общи чинии и използват само дясната си ръка. Във Франция, не си позволявайте да режете салатата си. Това се приема като обида към главния готвач. Ако ви се наложи да отидете на гости в Русия, не протягайте ръка за поздрав. Когато влезете, домакинът ще ви посрещне с 3 броя целувки. В Индия и Средния Изток използват лявата си ръка само за къпане.

Когато става въпрос за маниери, имайте предвид, че нещо, което е учтиво в Чили, се приема като табу в Мексико. Ако се намирате в Афганистан и хляб падне на земята, ще се наложи да го вдигнете и целунете в знак на уважение. В Португалия не търсете допълнително сол и пипер, защото по този начин оспорвате кулинарните способности на готвача. В Танзания е прието да се хранят на земята, но внимавайте с позата, която заемате. Не трябва да се виждат стъпалата на краката ви. В Италия не поръсвайте морска храна с пармезан. Смята се за голям грях и ако ви видят ще понесете остра критика.


Източник: БГНЕС