Студио Булки & завръщането на FEDE

Виолета Цачева


След година творческа пауза, дизайнер Вяра Георгиева - основател на FEDE fashion studio, се завръща отново при булките, отваряйки Студио Булки FEDE. Когато сподели решението си с мен, че спира работа със сватбените рокли, обеща, че първа ще науча щом я поднови. И наистина, списание БУЛКА е първият гост, прекрачил прага на новото Студио.


Студио Булки & завръщането на FEDE


Студио Булки се помещава в сърцето на София, в красива стара кооперация на ул. Уилям Гладстон, точно над бутика на FEDE за кежуал мода. Вяра ме посреща с усмивка, а аз съм нетърпелива да разгледам. Студио Булки е невероятно! Светли и просторни стаи, арт дизайн, големи огледала и няколко булчински рокли от новата колекция на FEDE - Spring Flower, които тя специално е донесла от ателието си, за да ги видя.

Веднага съм пленена от Haute Couture подписа й върху тях - изискан избор на материи и съчетанието им. Лекота, присъствие на цвят като акцент. Деликатна нежна дантела, която преобразява изчистената линия до неузнаваемост. Закачливи скрити джобчета в полата и много цветя - лазерно изрязани, запазена марка на FEDE...


Студио Булки & завръщането на FEDE


Като дизайнер, Вяра Георгиева се отличава с характерен стил в булчинската мода, ценен не само у нас, но и в чужбина - артистичен и приказен, съчетал романтика и градска модерност. Тя завършва моден дизайн в Италия, в Istituto Marangoni - Милано, а от 10 години има и собствен бранд FEDE. Отдадена на официална и булчинска мода, в един момент Вяра се вдъхновява от нещо съвсем различно - кежуал модата. Оставя всичко, с което до момента се е занимавала в ателието и полага основите, отдавайки се безрезервно на модата с послание към модерната работеща жена. Моделите й се налагат бързо и дори прави колекции с линия Mini Me в техния детски вариант. Именно кежуал увлечението на Вяра става причина за временното й оттегляне от сватбения бранш. Но ето, че тя се завръща при булките с нови идеи и въодушевление.


Студио Булки & завръщането на FEDE


Студио Булки & завръщането на FEDE


Вяра, поздравления за Студио Булки FEDE! Каква е концепцията му?Студио Булки е място, в което можеш да разгледаш и пробваш всички булчински предложения на FEDE - 15 визии в ексклузивна колекция Spring Flower, реализирана в изключително лимитирана серия, която разполага и с размери. Концепцията "studio" от италиански означава - изучаване. Да бъдеш булка, да имаш стил, да го запазиш и подчертаеш с булчинската си визия! За избора на перфектната визия е важна консултацията с дизайнера на марката и всяка булка ще има лична среща с мен, с предварително записан час. Персоналното отношение и индивидуалния подход са основен момент, който определя визията на булката FEDE - издържана и впечатляваща. Изборът на рокля е много емоционален момент за всяка бъдеща младоженка. Професионалният подход, добре подбраната рокля и точния стайлинг, гарантират красив спомен, който води своето начало с прекрачването на прага на Студио Булки FEDE.


Какво те вдъхнови за колекцията Spring Flower?
Изкуството на Густав Климт. Цветята са основен елемент в творчеството му. Те са отразени в най-свежия си и пролетен вид в цялата ми колекция под формата на лазерно изрязани стилизирани цветя от фини материи в екрю. Вплетени са и седефени цветя, стъклени камъчета в различни цветове, ръчно обшити материи, дантели, съчетани с перли, мъниста и много цвят! Златният период в творчеството на художника е отразен в цялостното настроение и декоративен почерк на Spring Flower - златистите нюанси на материите, украсени асиметрично с цветя и различни детайли, които носят настроение и свежест са присъщи на пролетта. Синеоката богиня, вдъхновение за Густав Климт, има отражение в настроението на колекцията. Женската красота и изящество, пречупени през пролетните цветни прозрачни нюанси на златното, намират своето място в най-новата ми булчинска идея Spring Flower - колекция с послание за женственост, ново начало и сбъднати мечти.


Студио Булки & завръщането на FEDE


След като се върна при булките, мислила ли си и за колекция от официални рокли?
Да, официалните рокли с марка FEDE отново са в лимитирана серия с колекцията Black FLower. Десет аутфита в черно, бежово и златно. Цветя, стъклени камъни в черно, тюл и асиметрия са подредени в синхронични съчетания, подходящи за червения килим. Ексклузивната серия от дълги вечерни официални рокли ще могат да бъдат разгледани, пробвани и закупени с предварително уговорена среща също в Студио Булки.


FEDE има и Онлайн магазин. Може ли да се поръчват булчински рокли от него?
Колекцията Spring Flower се предлага и в онлайн магазина на марката - www. fede.bg. Изключително детайлно изработените рокли с Haute Couture почерк могат да бъдат поръчвани и там. От опита си на дизайнер през годините знам, че с коректно взети размери, разстоянието не е фактор, който може да попречи на качествената изработка на булчинска рокля. Важно е при поръчка на модела да се води по-подробна кореспонденция с нашия екип, за да може роклята, която момичето е избрало да бъде съобразена с нея!


Снимки: Иван Коловос