Диетите през определени интервали от време

Често се твърди, че човек е това, което яде, но кога го яде може също да е от значение. Учени твърдят, че хората не са програмирани да се хранят по три пъти на ден и по-дълги периоди с малко или никаква храна могат да са полезни, съобщава в. "Дейли мейл".

Те считат, че диетите през определени интервали от време като системата 5:2 за драстично намаляване на калориите в два дни от седмицата може да предпазят от заболявания като рак на гърдата.

Международният екип от учени твърди, че постоянното ядене е "ненормално" от гледна точка на еволюцията. Изследователите смятат, че ранните хора са се хранили периодично и навикът за три хранения на ден се е появил едва след земеделската революция.

Диетите през определени интервали от време

Британската диетоложка д-р Мишел Харви, която е една от авторките на изследването, установила, че нискокалоричната диета в два поредни дни от седмицата води до свалянето на повече килограми, отколкото постоянната диета.

Смята се, че рязкото намаляване на калориите за кратко време води до промени, които не могат да настъпят, ако калориите са малко всеки ден. Според д-р Харви спазването на диета в два дни от седмицата намалява инсулина и лептина, хормони, които могат да спомогнат за развитието на рак на гърдата. Освен това тази диета помага за горенето на опасни мазнини, които запушват черния дроб и водят до сърдечно заболяване, инсулт, диабет и дори деменция.

Диетата 5:2 предвижда приемането само на 600 до 1000 калории от храни с ниско съдържание на въглехидрати. Обичайно жените се нуждаят от 2000 калории дневно, а мъжете – от 2500 калории. В останалите дни от седмицата е препоръчителна здравословната Средиземноморска диета.

Д-р Харви твърди, че периодите на лишение дават на клетките време да се възстановят от увреждането, причинено от заболявания като сърдечни болести или рак.

БГНЕС