Терапията Hot Stone Massage

Терапията Hot Stone Massage заема достойно място сред SPA процедурите. Тя е и една от най-древните и същевременно скоро възродени техники на масажа за преодоляване на умората и стреса.

В оригинал топли вулканични камъни от щата Аризона, нагрети равномерно до 50 градуса, се слагат върху енергетичните точки на тялото. Преди това обаче трябва да легнете задължително на дървено легло или на дървен под и масажистката да ви намаже с благовонни масла. Тя ви ги подава, за да ги вдишате, и внимателно масажира тялото така, че да отвори енергетичните му центрове, наречени в древната източна медицина чакри. Камъните са стояли потопени цяла вечер в морска вода, за да се изчистят от отрицателна енергия, а на другия ден - на слънце, за да се заредят с положителна.

Следва масаж с елементи на шиатцу, който постепенно и неусетно преминава в масаж с камъни. Изведнъж се оказвате в плен на енергията, породена от докосването на горещите камъни, меко плъзгащи се по-кожата. Истинската топлина отпуска мускулите и подобрява гъвкавостта на ставите. Когато камъните изстинат, се заменят с топли. Интересното е, че стават студени в местата, където има болка или целулит. Междувременно малки камъни като маслина, само че плоски, се поставят между пръстите на краката, големи - в дланите.

В комбинация с движенията на масажиста и релаксиращата музика, създават незабравимо впечатление, придавайки яснота на мислите, а на тялото - покой и нега. Терапията завършва с подреждане на полускъпоценни камъни, сред които тюркоаз, тигрово око, аметист, ахат, розов кварц… на определени чакри за 5 минути. Накрая масажистката “затваря” отворените енергийни меридиани, като ви обхожда, почуквайки с 2 камъка. След процедурата чувствате спокойствие и релакс, а енергията ви е в излишък.

Терапията не се препоръчва 2 часа след хранене, първите 3 месеца на бременност и при диабет.
Този необичаен масаж освен че носи удоволствие и отпуска, подобрява кръвообращението и лимфния поток, регулира кръвното налягане и значително облекчава притока на кислород към клетките. Последователите на аюрведа дори го включват в холистичното лечение на рака.