Подгответе краката си за лятото


Подгответе краката си за лятото Краката могат да ни създадат твърде много неприятни минути, часове и дори дни. Тук няма да говорим за това, дали те са достатъчно дълги или твърде дебели и криви, а единствено за тяхното здраве и как да се справим с предизвикателствата, пред които се изправяме заради горещото време през лятото.

Проблем №1: мазолите

За тези неприятни усещания са виновни единствено обувките: те или не са подходящи за вашия крак, или не сте избрали подходящите за съответното време. Твърде тесните или обратното - твърде широките обувки, с твърда задна част, лошо обработени шевове и краища, както и дългото ходене с обувки на токчета са... верният път към мазолите. Борбата с тях се състои от два етапа: неутрализиране на болезнените усещания и отстраняване на самия мазол.

Начини за борба:

  • Обърнете внимание на продукцията на специализираните фирми (например на компанията Sholl), която се продава в аптеките и специализираните магазини. Прозрачни възглавнички или ивици от гел, залепващи се за обувките от вътрешната им страна, специалните възглавнички за мазолите, намаляващи натоварването върху болния участък, стелките и т.н. могат да облекчат значително напрежението върху натоварените крака.
  • Като алтернатива за профилактика на мазолите се препоръчва още използването на специален молив, който се нанася на местата на тяхната вероятна поява.
  • Забравете старата заблуда за вредата от пробождането на повърхността на водния мазол. Просто дезинфекцирайте иглата и внимателно прободете мазола, изстискайте течността и залепете върху него пластир.
  • С дълбоките мазоли е по-сложно: това е почти като болест, която трябва да се лекува от специалист. Мазолът постепенно може да бъде унищожен със специален гел, течен азот или евентуално да се пробват народните средства: натъркване на мазола с чесън и привързване с листа от алое. Това, което не трябва да правите с дълбокия мазол е да го “почиствате” с пемза: кожата изчезва, но мазолът остава.

Проблем №2: отоци, умора на мускулите и треперене на краката

Редовните отоци са причина да се замислите и да вземете сериозни мерки. Може би имате проблем с бъбреците, съдовете или ендокринната система. Ако страдате от постоянни отоци и болки в краката, задължително трябва да посетите лекар.

Отоци и умора могат да се появят и при напълно здравите хора – от дълго стоене, ходене, от горещината или дори от студа.

Начини за борба:

  • Масажът е най-приятната форма за оказване на помощ на краката. Краката се натискат нежно и плавно от стъпалата до коленете, след това с кръгови движения с всеки отделен пръст се достига до стъпалото. Ако това се прави всеки ден, няма да съществуват проблеми с кръвобращението и отоците. Освен че този масаж е абсолютно безвреден, той влияе благоприятно на целия организъм, тъй като върху стъпалата са съсредоточени много активни точки, отговарящи за всички системи в тялото. Използвайте масажен крем или ароматично масло. При възможност ходете боси по пясъка или асфалта.
  • Контрастните вани са второто най-приятно средство да се погрижите за краката си. Редуването на прохладна и гореща вода тонизира съдовете и кожата, а това е добра профилактика на варикозата. Във водата можете да добавите морска сол, отвара от билки (лайка, мента).
  • Повдигането на краката нависоко е отличен начин за тяхното отпочиване. Можете да ги задържите във въздуха, да ги опрете в стената или върху масата. Можете и “да покарате колело”.
  • Ако нямате здравословни проблеми, с помощта на диетата също можете да премахнете появата на отоци. Употребявайте по-малко солени продукти, подправки и течности. Задължително си купете удобни обувки (без токчета). Ходете на пръсти, на пети, приемайте повече калций, калий и магнезий.

Подгответе краката си за лятото Проблем №3: напукване на петите, потене на стъпалата

Ако не страдате от гъбички, причините за тези неприятни прояви са банални: злоупотреба със синтетика, носене на обувки, които не “дишат” или се употребяват всекидневно без смяна, пренебрегване на сапуна и крема.

Начини за борба:

  • Козметични процедури: педикюр, който трябва да се прави всяка седмица, парафинотерапия за краката и т.н. СПА–педикюрът включва в себе си и водни процедури, масаж със скраб, маска с водорасли. Парафинотерапията се състои от скраб, масаж, нанасяне на парафин, завиване на краката с целофан и поне 20-минутна почивка.
  • Всекидневни грижи за краката: контрастни вани (с отвара от дъбова кора), подхранващ крем, проветряване и всекидневна смяна на обувките, отказвате от синтетиката, използването на специални дезодоранти за крака.

Проблем №4: т.нар. неестетични крака

След зимата те се срещат доста често. Лятното слънце осветлява бледите крайници, раздразнените пъпки, белещата се кожа, врасналите косми.

Начини за борба:

  • Козметични процедури, които можете да извършите в салон за красота или у дома: скраб, овлажняване, епилация, евентуално малко солариум. Тези процедури трябва да се правят последователно и през известен период, за да не се травмират краката и да се избегне появата на пигментни петна.
  • Ако се притеснявате от врасналите косми по краката, заменете епилатора със самобръсначка или депилиращ крем.

здраве.bg