Няколко мита за свежото лице

Теодора Денева

   Няколко мита за свежото лице

В стремежа си да се грижим добре за своето лице много често се доверяваме на какви ли не митове и легенди, които в повечето случаи не са полезни. За да се ориентирате в изобилието от съвети на старо и младо, относно грижата и поддръжката на лицето, ето ви няколко всеизвестни заблуди за почистването на лицето:

1-вото грешно твърдение е, че задължително кожата на лицето трябва да се почиства два пъти на ден-сутрин и вечер.

Достатъчно е вечер след интензивния ден да отстраните грима и замърсяванията натрупани през деня.
Задължително обаче трябва сутрин преди нанасянето на какъвто и да било грим, да измиете лицето си с хладка вода, след което да нанесете подходящ за кожата ви крем.

2-то грешно твърдение е, че задължително тоникът за лице трябва да присъства в почистването на лицето.

Всъщност идеята за третирането с тоник е да се отстранят остатъците от тоалетното мляко, с което сте си свалили грима преди това. Това обаче можете да направите спокойно и с обикновена топла вода.

Поредното грешно твърдение е, че кожата на лицето трябва задължително да се ексфолиира всеки ден.

Освен грешно, това твърдение може да бъде и опасно, защото честото ексфолииране дори и с най-нежният ексфолиант, може да възпали кожата. Хубаво е да се извършва тази процедура не повече от три пъти седмично.

Следващото грешно твърдение е, че задължително трябва да се използват различно продукти за почистване на лицето за сутрин и вечер.

Не. Достатъчен е един продукт за сутрин и вечер.

Смешно е и твърдението, че формата на почистващия продукт е от значение за типовете кожа.

Това са глупости. Разбира се, че съдържанието е важно за типовете кожа, а не това дали продукта има кремообразна форма или е гел. Ако сте с мазна кожа например продукта, който ползвате за почистване трябва да съдържа glycolic acid, salicid acid ili benzoyl peroxide. Те са и добро средство за лекуване на нежеланото акне и проблемна кожа.
Ако имате по-суха кожа, то в състава на вашия продукт трябва да присъстват глицерин и petrolatum, които много добре хидратират и омекотяват кожата.