Влиянието на "винтидж" модата днес. Знаем ли какво е това "Винтидж"?

Виолета Медарова

Винтидж е много популярен термин, който се използва за дрехи, създадени в предишна епоха - нови или употребявани. Но какво всъщност е винтиджът? Това е старинна дреха, ретро…. Всъщност думата произлиза от речника на винопроизводителите. Терминът е взет от лозаро-винарската индустрия и е по-елегантен и изискан начин да се нарекат старите дрехи.

Все по-често сме свидетели на това, как модата от миналото на нашите майки и баби се завръща, при това с доста голяма сила. Тенденцията модните хитове от миналите години да се завърнат в един съвсем различен, нов и съвременен стил възниква в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век.

Рокля от коприна, дантела и тюл на Шанел от 30-те години на XX векHarvey Berin/Karen Stark рокля за парти от 50-те години на XX век

Интересът към дрехите втора употреба и изобщо към този стил се развива доста интензивно след 1990 година. Желанието да се притежават такива дрехи се засилва все повече, когато известните личности в стремежа си да бъдат уникални се обръщат именно към този стил. Пионери в тази мода са Кейт Мос, Джулия Робъртс и др.

Можем да кажем, че класиката и винтиджът вървят ръка за ръка. Жената, която избира винтидж стилът и винтидж роклята е смелата жена, тя не се страхува да изпъкне, да бъде различна и да покаже своята индивидуалност. Днес много често се забелязва тенденцията - дрехи, носени от нашите баби да се срещат и в нашите гардероби, макар и малко преработени, в един по-нов стил. По този начин можем да бъдем уникални и в същото време се забелязва една приемственост от миналото, препратка към “бъдещето”.

Черна рокля от шифон от 1950Дантелена вечерна рокля с апликация от 1950

Миналото винаги вдъхновява модните творци. Тази пролет те обръщат поглед към обемните пухкави ръкави от шифон, наподобяващи камбана. Ръкави от нежна фина дантела, падащи на раменете също изглеждат много шик. Тенденция отново тръгнала от миналото.

Винтидж дрехите са свързани и с опазването на околната среда. По-добре дрехите втора употреба да бъдат преправяни и носени отново, отколкото да се изхвърлят. По този начин можем винаги да бъдем уникални, и в същото време допринасяме за опазването на околната среда.

Винтидж модата се отличава с много високо качество и има своите привърженици и днес. Дрехите от този стил са достъпни и поради това и много популярни. Те са подходящи дори за хора с ограничени доходи, които не могат да си позволят скъпи маркови дрехи.

Вечерна рокля на Pierre Balmain. Копринена органза с кристали и пера от 50-те години на XX векДантелена рокля от 20-те години на XX век

Тези тоалети са ушити от висококачествени, здрави и финни материи с много добра кройка и елементи, които позволяват промяна. Те са комфортни, удобни и много елегантни. За много хора купуването на “Винтидж” се превръща в страст и дори в инвестиция - купуват ги по-скоро за колекция вместо за носене. Популярни места, на които могат да се закупят винтидж дрехи са магазини за втора употреба, благотворителни разпродажби, текстилни изложения и много други. Страстта по „винтидж” завладява всички. Влиянието на винтидж облеклото от миналото играе важна роля за завръщането на женствеността в съвременните модни тенденции. Много от големите дизайнерски къщи в света се обръщат към класическите модели от миналото, когато подбират модели за новите си колекции. За дизайнерите, те са един вид вдъхновение, от което попиват най-доброто.

Devoré velvet dress, early 1920sРъчно бродирана рокля за чай от 20-те години на XX век

В заключение ще кажа, че това е един наистина уникален стил, чрез който всяка дама може да покаже разкоша да бъде себе си. Затова мили дами не се страхувайте - дайте воля на своята фантазия, смелост, а защо не и дръзкост!

Останалото Вие го притежавате!

Снимки:

1. Рокля от коприна, дантела и тюл на Шанел от 30-те години на XX век
2. Harvey Berin/Karen Stark рокля за парти от 50-те години на XX век
3. Черна рокля от шифон от 1950
4. Дантелена вечерна рокля с апликация от 1950
Фото © www.vintagetextile.com
5. Вечерна рокля на Pierre Balmain. Копринена органза с кристали и пера от 50-те години на XX век
Фото © www.bendigoartgallery.com.au
6. Дантелена рокля от 20-те години на XX век
7. Devoré velvet dress, early 1920s
8. Ръчно бродирана рокля за чай от 20-те години на XX век
Фото © www.vintagetextile.com