Прочистване на организма с ленено семе


Семената от лен се споменават в Аюрведа и се използват от древността (вътрешно и външно) - за лечение на заболявания на дихателните пътища, очите, инфекции, простуда, грип, повишена температура, ревматизъм, запек и подагра.

Ленените семена са богати на фибри, омега-3 мастни киселини и други полезни за човека микроелементи. Влияят благотворно при завишен лош холестерол, диабет, рак, високо кръвно налягане.

Преди да се пристъпи към лечение на каквото и да било заболяване е добре първо да се извърши прочистване на организма от натрупаните токсини - черният дроб, жлъчката и червата се нуждаят от "измитане" - а то ще помогне на тялото да се освободи и от натрупаните излишни мазнини и килограми.

Консумирането на 1 до 3 супени лъжици смлени ленени семена дневно в рамките на 3 седмици е отличен начин да избавите организма си от отровите.


Прочистване на организма с ленено семе


Схема:
Три поредни седмици приемайте за закуска:
- І седмица - 1 супена лъжица смляно ленено семе със 100 мл кисело мляко;
- ІІ седмица - 2 супени лъжици смляно ленено семе със 100 мл кисело мляко;
- ІІІ седмица - 3 супени лъжици смляно ленено семе със 150 мл кисело мляко.


През този период се уверете, че приемате достатъчни количества вода - минимум 30 мл/кг тегло.



ВНИМАНИЕ:

Приемът на ленено семе от бременни и кърмачки не се препоръчва, тъй като съдържащите се в него лигнани имат естрогеноподобен ефект и могат да навредят на плода.

Диабетиците също трябва да приемат лененото семе със завишено внимание, тъй като има данни, че понижава стойностите на кръвната захар и в комбинация с инсулина и лекарствата за диабет, може да доведе до хипогликемия.

Ленено семе може да забави кръвосъсирването и затова трябва да се избягва от хора, страдащи от подобни нарушения.



Ето още една рецепта за изхвърляне на токсините с ленено семе, дадена лично от професор Христо Мермерски в неговата книга
"Лечение и забавяне на стареенето":

"За изхвърляне на токсините от организма най-полезно е лененото семе. То изкарва от организма на човека дори радионуклеидите и химическите субстанции. Вземете супена лъжица ленено семе и го залейте с половин литър гореща вода, после го варете на водна баня 15 минути. След това прецедете и долейте още вода".


При хранителни отравяния:
Смесете по 3 супени лъжици ленено семе и троскот и 2 супени лъжици брезови пъпки. Залейте 3 супени лъжици от сместа с един литър гореща вода. Приемат се по 50 мл на всеки 30-40 минути.

При запек и хроничен колит:
2 ч.л. ленено семе се счукват и заливат с чаша гореща вода. Пият се по 100-150 мл 2-3 пъти дневно. При хроничен запек също се препоръчва всеки ден да се приема по 1 чаша непрецедена настойка от ленено семе (1 ч.л. на чаша гореща вода). Настойките и отварите трябва винаги на бъдат пресни.


А ако нямате сериозно заболяване и просто искате да поддържате здравето и добрата перисталтика на червата си, можете да включвате лененото семе в ежедневното си меню - просто добавете лъжица-две смлени семена към каши, супи, салати, извара, кисело мляко и други хранителни продукти. Не превишавайте дневната доза от 25 грама.