Еньовден е - булки се венчават за Слънцето

Единствено в Асеновград в цяла България Еньовден е денят, в който малките момиченца, облечени като булки, се венчават за Слънцето.

Днес около триста момиченца на възраст от година и половина до 7, наречени каленички и съпровождани от майки, баби, бащи и дядовци с фотоапарати, изпълниха за поредна година традицията, която се променя.

Едно от момиченцата, облечено в бухнала бяла рокля с розови листенца и розова панделка, е типично дете на новото време- родено е след пети опит ин витро, майката е на 47. Роклята е ушита от баба Галя, която си спомня как сама е била каленичка преди 60 години. На Еньовден тогава празникът не е бил общоградско тържество като сега, а се е правел в кварталите. Далеч не всяко семейство с момиче обличало каленичка, имало две-три, съпровождани от кавалери - момчета на същата възраст и така обикаляли къщите. Преди тях вървели заднешком по-големи момичета, които веели с ветрила и пеели песничката, популярна и до днес.
"Вижте нашата каленичка, колко е красивичка. Тя ще стане по-красива, нека ни е живичка". Хората им се радвали и ги черпели.

Еньовден е - булки се венчават за Слънцето

В годините на социализма традицията се поддържа, но без посещение в църквата, далеч по-камерно. В началото на 90-те възраждането и съвпада, а може би се и влияе, от бурното развитие на сватбения бизнес в Асеновград. Това е Меката на сватбените рокли, тук са съсредоточени най- много фирми с магазини в цялата страна, а не по-малко са и хората, които развиват семеен бизнес, свързан с атрибутите на сватбата- цветя, украса, чаши. Каленичките стават истински запазена марка на града, а върху традицията започват да слагат отпечатък и характерните черти на обществото ни днес. Ушитите на ръка от мама и баба роклички на малките булки отдавна са в миналото, на пазара на каленичките се състезават големите шивашки фирми. Най- скъпите рокли там са около 130 лева. Цените вървят от 60 нагоре. Може да се купи и по-евтина рокля в детски магазин, внос от Турция. Традицията е на косъм от конкурирането на абитуриентските балове и премерването на портфейлите. Възрастните точно от това се страхуват. Малките момиченца са като умалено копие на хитовите за сезона модели на сватбени рокли. Доста от тях са и с прически, някои имат сватбени букети, а други – бели дантелени чадърчета. Днешната традиция повелява момиченцата да се обличат три пъти като каленички - може да не са поредни години, но да ги има като брой. На третата семейството готви постен гювеч и кани роднини.

От четири години към шествието, което тръгва от двора на църквата "Св. Никола", качва се до параклиса " Въведение на Св. Богородица"- наречен Калинишката църква и продължава до центъра, се присъединява и военният духов оркестър на ВВС, има и знамена. Празникът продължава до вечерта, когато на площада на Асеновград се провежда ревю на сватбени рокли местно производство.

Смесица от езически и християнски вярвания, привнесен от гръцките заселници, които са били голяма част от Станимака навремето, празникът на каленичките – малките булки на Слънцето, е уникален и много, много красив. И преди, и сега се е вярвало, че обличането в бяло на този ден носи на детето здраве и щастлив живот.

БГНЕС