Какво е мерсеризиран памук и какви са неговите предимства?

Мерсеризацията е вид обработка на най-висококачествения памук. Името на  процеса, чрез който се получава мерсеризираната прежда, идва от името на британския химик Джон Мърсър, който го открива и патентова през 1851 г.

Мърсър открил, че ако прибави сода каустик или сярна киселина към памука, нишките набъбват и се изправят. Никой не се впечатлил особено от този факт, докато през 1890г. Хорас Лоу създал процес при който содата каустик била добавяна към преждата под голямо налягане, което добавило лъскавината заради която мерсеризираният памук е известен и до днес.

Най-високият клас на памука е дълговлакнестият египетски памук, който след подлагане на мерсеризация се превръща в отличната прежда за облекла високо ниво. След тази обработка памучното влакно става по-здраво и лъскаво в сравнение с обинковения памук. Цветовете са по-наситени, защото нишките поемат багрилата по-добре. Облеклата от тази прежда не се свиват и не губят формата си. Те запазват своя добър вид дори след дълго носене и многократно изпиране.

Неслучайно мерсеризирани платове с тези отлични характеристики намират приложение в облеклата на всички големи марки за мъжка мода в света. Дълговлакнестият мерсеризиран памук е най-добрата прежда за луксозно облекло. Облеклата изработени от тази материя позволяват на тялото свободно да  диша, дават усещане за лекота и прохлада в летните дни. В посладната си колекция STYLER има 14 модела  на мъжки блузи къс ръкав от  мерсеризиран  дълговлакнест памук. Те са най-добрият избор за лятото с отлична UV защита и перфектен комфорт за тялото.

Елегантна мъжка мода за пролет-лято 2011 от Styler