Полезна информация за един от най-скъпите скъпоценни камъни - диаманта

В тази статия ще намерите информация за най-важните аспекти на диамантите: тегло в карати, цветове, чистота и други. Ако търсите кратка информация, която да ви помогне в избора на перфектния диамант за вас или за любим човек, попаднали сте на правилното място.

От къде идват диамантите.
Диаманти за първи път са открити в южната част на Индия през 9-ти век пр. н.е., и в продължение на векове Индия остава основният източник на диаманти в света. Това се променило през 18 век при откриването на големи находища на диаманти в Бразилия през 1725 г. Над век по-късно диаманти са били открити в Южна Африка и тя става водеща сила в търговията с диаманти.

diamond Днес диаманти се срещат навсякъде по света. Три от водещите в света страни – производителки на диаманти са: Ботсвана, Намибия и Южна Африка. Не-африканските лидери в производството на диаманти са Канада, Бразилия, Венецуела, Русия и Австралия.

Наименованието на диаманта произлиза от гръцката дума "адамас", което значи "несломим", "несъкрушим". Диамантите са най-твърдите от естествено образуваните минерали и намират приложение в много аспекти на живота, не само в бижутерията.

Основи на анатомията на диаманта.
Има осем основни части в анатомията на диаманта. Това са фасетки, големина на плочицата, диаметър, корона, павилион, кулет, дълбочина, големина на рундиста.

Особености на диамантите. Диамантите имат няколко основни свойства, освен тяхната красота: твърдост, топлопроводимост, показател на лъчепречупване, специфично тегло, разноцветност, флуорисценция, прозрачност и др.

diamond Показателят лъчепречупване стига до 2.42. Това е показател, който служи за определяне на истинността на диаманта и му придава характерен блясък и изключителна игра на цветовете.

Пречупването на светлината зависи и от неговата шлифовка (cut). Качественото шлифоване се отнася пряко до ефективността и способността на диаманта да отразява и пречупва светлината и от там – до неговата красота. Идеалната шлифовка е изчислена с математически точни съотношения на всички анатомични особености на диаманта с цел да предостави стандарт за сравнение. Така преценката за качеството и се прави чрез сравняване на разглеждания камък с идеалните пропорции на математически изчисления модел. От там, отклоненията от този модел определят и качеството на шлифоването, което може да бъде:

ID - Ideal cut - идеално
VG - Very good cut - отлично, много добро
G - Good cut - много добро
F - Fair cut - добро
P - Poor cut – лошо

Друга важна особеност при оценяването на качеството на диаманта е неговата чистота (clarity). Диамантите се делят на няколко вида по показател чистота: идеално прозрачни, прозрачни, полупрозрачни и непрозрачни. За определяне на прозрачността им е приета "Международна скала за чистота на диамантите".

FL, IF (Flawless) (Internallly Flawless)
Чистотата на диаманта е означена като "чист под лупа" (loupe-clean), доколкото при определени условия диамантът отговаря на условията за абсолютна прозрачност без включения.

VVSI (Very Very Small Inclusions)
Единични включения, които много трудно се забелязват при десетократно увеличение.

VSI (Very Small Inclusions)
Много малки включения, които много трудно се забелязват при десетократно увеличение.

SI (Small Inclusions)
Малки включения, лесно забележими с лупа с десетократно увеличение, но незабележими с просто око от страната на короната.

1st pique PI
Средни включения, видими без проблем при десетократно увеличение, трудно видими с просто око от страната на короната, не нарушават брилянтността.

2nd pique P II
Големи и многобройни включения, лесно забележими с просто око от страната на короната, понижават леко брилянтността на диаманта.

3rd pique P III
Големи и многобройни включения, много лесно се забелязват с просто око от страна на короната, понижават брилянтността на диаманта.

diamond Цвят на диаманта. Диамантите обикновено са считани за блестящи, безцветни камъни. Именно липсата на цвят е причината за красивата и спираща дъха игра на светлина, която всички асоциират с диамантите. В границите на Международната скала на цветовете на диамантите, колкото по-безцветен е един диамант, толкова той е класиран на по-високо място в скалата. Диаманти с по-висока степен (тоест по-безцветни) са и по-скъпо струващи. Тези с повече цвят обикновено се оказват по-евтини. Въпреки това, когато един диамант е с по-интензивно оцветяване, той може да се класира в степен на FA или Fancy (понякога можете да срещнете и обозначение Fancy color). Цените на тези диаманти могат в действителност да бъдат много по-високи от най-добрите безцветни диаманти от клас D (Exceptional white+).

Тегло на диаманта (carat).
Всички скъпоценни камъни разполагат със система за обозначаване на теглото на отделните елементи. Докато шлифовката на диаманта оказва най-голямо влияние върху неговият вид и красота, то каратите имат най-голямо влияние върху неговата цена. Това се дължи на факта, че карата се отнася до действителното тегло на диаманта, а именно теглото е един от основните индикатори за това колко е рядък камъка. Просто казано, колкото по-тежък е един диамант, толкова по-рядък е той и от там – по-скъп.
Съкращението за "карат" е "ct". В сертификатите това тегло се посочва с точност до втория десетичен знак.

1 ct = 200 милиграма = 0.20 грама или 6.5 мм. при кръгъл камък.

Не бива да бъркаме карата като единица за маса на скъпоценните камъни с карата на чистотата на скъпоценните метали – злато, сребро и др.

diamond Съвети за спестяване на пари при покупка на диаманти и бижута с диаманти.

Има един прост факт, който ще ви помогне да спестите пари, когато търсите вашият диамант. Скалата на оценяване на диамантите има няколко точки, в които цената драстично може да се покачи или намали. Тези точки са отговорни за крайната цена на полираните, насипни диаманти. Областите, в които промяната на цената е забележима са: карат, чистота и цвят. Използвайки информацията за влиянието на всеки един от тези фактори върху цената ще ви помогне да спестите парите за диамант.

Карат: Когато разглеждате теглото на диамантите, имайте предвид, че цената на диаманти с почти еднакво тегло може да варира драстично. Това е породено от уникалността на камъка. Примерно цената на 0.99 каратов диамант ще се различава значително от тази на камък с тегло 1 ct със същото качество при цена $800 на карат.

Цвят: при цветът, най-драматичната разлика в цената се намира точно след степените D, E и F (Exceptional white+, Exceptional white и Rare white+). Например, един диамант с оценка E ще бъде по-скъп в сравнение с диамант класиран като F, но разликата в цената няма да бъде толкова значителна каквато би била разликата межу диамант от E и такъв от G (Rare white). Ценовите точки се намират на всяко ново ниво на оценка на цвета – "безцветен", "близо до безцветен", "леко оцветен" и т.н.

Чистота: при чистотата, основните точки, при които цените скачат са при оценките "FL" и "IF". След този първи сегмент, следващите драматични ценови разлики са открити между класове като "VVSI" "VSI" и "SI". В рамките на категории като например "SI", която има 2 или 3 под-категории има по-малко драматична промяна в стойността на диамантите между по-високите и по-ниските под-категории.

Избирайки диамант, който е точно под основните точки, които влияят драстично на цената, в една или повече от горните категории, можете да направите лек компромис с качеството, но и да спестите голяма сума пари. Диамантът ви може да не е съвършен, но ще бъде също толкова красив, колкото и най-добрите скъпоценни камъни.

По материали от: www.abazias.com