Как да прекараме повече време с книгите и да ги направим част от ежедневието си

Когато гледате любим филм и хапвате чипс, можете ли да изядете само едно парче от него и да не посегнете втори път – едва ли. Същото е и с книгите. Невъзможно е да четеш само една. А имате ли любим списък с книги за четене, разделен ли е по жанрове, автори, заглавия? Дори и да нямате, това няма да ви попречи да се насладите на поредната добре разказана история.

Как да прекараме повече време с книгите и да ги направим част от ежедневието си

Някои от любимите жанрове на известните личности са автобиографични. Мишел Обама, ОпраУинфри и Ричард Брансън споделят, че обожават да четат за други успешни личности, защото ги вдъхновяват. Класическата литература също има своите фенове, това са хора като Бил Гейтс, Тейлър Суифт, Ема Уотсън. Не по-малко популярни са и книгите за личностно развитие, един от почитателите е Гари Вайнерчук, влиятелна личност в интернет, предприемач и четири пъти най-продаван автор за New York Times.

Как да организирате времето си за четене на книги?

Ако ви липсва ред и организация в ежедневието ви, ето няколко съвета от експертите на Ciela, които могат да ви помогнат:  

1. Поставете си цел – колко книги или колко страници от конкретна книга искате да прочетете. Набележете си определени заглавия, автори, жанрове. Когато имате ясна цел, ще я гоните и няма как да не я постигнете. Ако сте начинаещ, започнете с по-малко.

2. Организирайте времето си за четене – макар че с приоритет са професионалните и личните ангажименти, хобитата също не бива да бъдат пренебрегвани. От Сиела напомнят, че по-важно е желанието, ако то ви води, ще успеете да откраднете няколко часа – докато пътувате в градския транспорт или няколко минутки сутрин с кафето.

3. Изберете книги, които са ви важни в настоящия момент – ако се колебаете, прочетете рецензии или се допитайте до приятели, необходимо е да са полезни и да съпреживеете написаното, коментират още от Сиела.

4. Мястото е от значение – създайте си уют, който да ви провокира да четете. От Сиела припомнят, че ви трябва спокойно и тихо място, с чаша чай до вас и удобно кресло с одеяло. Представихте ли си обстановката?! Същата като хубавата ви ваканция в планината от миналата година, за която копнеете отново.

5. Създайте си общност – съберете се с други хора като вас и членувайте в някоя онлайн група в социалните мрежи. Има различни видове, ще се мотивирате взаимно и ще обменяте мисли и идеи, любопитно добавят от Сиела.

6. Посетете библиотека или книжарница – може да научите за нови книги и автори, които са стойностни и непознати за вас до момента, припомнят от Сиела.

7. Възползвайте се от експертно мнение – така ще пестите време и ще може да се отдадете и на другите си занимания като готвене или тренировки. Консултантите в специализираните места и сайтове за книги ще ви ориентират бързо, за да потънете в произведението, което може да промени живота ви, хитро споделят от екипа на Сиела. 

Интересните книги носят душевен комфорт и са в хармония с мислите ви. Класики, любовни, художествени, всеки жанр може да ви стане любим и да откриете по един супергерой с проблеми за разрешаване, подобни на вашите.