Как се работи с металотърсач: Ръководство за употреба

Търсенето на реликви, самородно злато, метали, железа, скъпоценности и накити е предмет на търсачите, чийто брой драстично се увеличи през последните години. Освен приятно занимание и хоби за почивните дни като начин за сливане с природата и предприемане на авантюристични действия, металдетектингът се превръща в страст и професионално занимание за много хора. 

За да се упражнява металдетектинг, е необходимо да разполагате с налично устройство, което да улесни задачата ви да увеличи производителността и шансовете за улавяне на ценности. Използването им затруднява някои от начинаещите, особено конкретни модели, които са предвидени за по-професионална употреба. Специалистите от Sellzone.bg дават съвети на любителите на металдетектинга как да работят с уредите и какъв да изберат за конкретното предназначение.

Какво представлява металдетекторът и как работи?

Това е устройство, чиято функция е улавянето на сигнали, показващи наличие на метали. Най-често обект на търсене са самородно злато, накити, монети. Металдетекторът може да открива обекти, намиращи се както на водна, така и на сухоземна основа – в реки и други сладководни и соленоводни водоеми, минерализирани почви.

Освен за откриването на доходоносни предмети, металотърсачите са помощни уреди при сапьорството, строителството и полицейските дейности. Технологията им позволява разпознаването на естеството на предмета, независимо от размера му.

Металдетекторите работят на различни принципи. Най-просто устроените, подходящи за начинаещи търсачи на златни компоненти, са тези с двойни генератори, работещи на близка честота. Когато бобината на главата засече метал, тя променя честотата на генератора и служи за индикация. Подходящо за начинаещи е да изберете модели, свързани със слушалки, при които в зависимост от намерения предмет, тонът да се различава – да се понижава или повишава.

Вторият тип на работа притежават тези, при които при доближаване на бобината до предмета, двата генератора създават вихрови токове. Това магнитно поле е свързано с консумация на електричество и амплитудата на генератора намалява. 

Сред най-предпочитаните и функционални металотърсачи за злато са тези с индукционния баланс, при които има две бобини. Когато в близост до тях има предмет, балансът на магнитното поле се нарушава. Ако търсите детектор, който да използвате в почви, е подходящо да се ориентирате към такъв модел, чийто принцип на работа се основава на индукционен баланс с фазово детектиране, при който влиянията на земята се свеждат до минимум.

Металотърсачите с импулсна индукция нямат необходимост от предавател с екран. Ако в близост има предмет се създават вихрови токове или самият обект се намагнитва.

Кои са най-разпространените видове металдетектори в зависимост от предназначението?

Като най-търсени устройства от този тип се открояват металотърсачите за злато. Има множество марки, които представят пред аудиторията си различни модели, достъпни за закупуване от онлайн и физическите магазини. Те се различават значително по параметри, функции, екстри, предназначение, ценово изражение, цел на ползване и качество. Начинаещите в металдетектинга могат да заложат на по-лесни за работа модели, в зависимост от критериите на търсене. 

Металотърсачите за златни елементи могат да бъдат следните видове:

  • универсални – те са водоустойчиви и служат за използване и работене както в сухоземни условия, така и във водни. Самородното злато може да бъде открито както в реки и други водни басейни, така и заровено в земята, при което универсалните модели са отличен избор, защото позволяват по-обширно търсене, независимо от условията;

  • дълбочинни – те са подходящи за откриване на златни предмети под вода. Повечето модели са с обхват от 3 до 5 метра, но има и такива, които позволяват цялостно потапяне до над 6 метра;

  • подводни – повечето подводни модели металотърсачи за злато позволяват работене както в сладководна, така и в соленоводна среда. Някои от видовете позволяват работа до над 60 метра дълбочина.

Как се работи с металотърсач за злато?

За успешното откриване на злато може да използвате мощни металотърсачи с малки или големи размери, които работят чрез импулсна индукция и ниска честотност. 

Тези с ниска честотност са подходящи за откриване на малки предмети и работят предимно с показания от 3 до 25-30 kHz за по-повърхностно търсене. Ако ще предприемате дълбочинно, подходящата честност ще бъде от 30 до 300 kHZ. Често срещан избор са и мултичестотните уреди, ако търсените от вас обекти са по-големи. 

Детекторите за злато с импулсна индукция създават променливо напрежение. Тяхно основно предимство е, че позволяват откриването на малки предмети и са подходящи за по-дълбоките слоеве на почвата, защото игнорират влиянията, които тя създава върху устройствата. 

Работата с металотърсач трябва да се извършва прецизно и внимателно, след пълно проучване на уреда, прочитане на инструкциите на производителя. При несъответствие между вашите разбирания и написаното, се посъветвайте със специалисти. По този начин ще имате добри шансове за успех.

Съвети от специалисти при употребата на металотърсач за злато

Специалистите по металдетектинг ви съветват, преди да предприемете първото си търсене на злато, да се запознаете подробно с характеристиките на модела, неговите функции, програми, честоти, както и начин на работа. 

Подходящо е да предприемете първоначално изпробване на уреда върху малък участък, като работите на различна дълбочина – както на повърхността, така и в дълбоки слоеве, като закопаете различни по вид метали и се постараете да ги откриете чрез настройване на металдетектора на съответната честота. 

Задължително носете слушалки със себе си, за да се научите да разпознавате различните предмети по звука, който генераторът възпроизвежда. По този начин ще се научите чрез звукова сигнализация да се ориентирате и за дълбочината, на която търсеният обект се намира. 

Важно е да зареждате до максимум батерията си, за да може да проведете търсенето на злато колкото време е необходимо, без да се наложи да го преустановите поради изчерпана батерия.