3 дигитални дизайнери променят представата за мода

Дигиталният дизайн позволи да се отворят нови врати за дизайнери и творци, които искат да навлязат в модната индустрия чрез алтернативни средства. Въпреки че инструментите и технологиите продължават да се развиват за този сравнително нов метод на създаване на творчество, средствата идват с почти неограничени възможности за дизайн и предоставят на творците широк диапазон на изследване. Мнозина се насочиха към тази форма на дигитализация на модата по време на пандемията, когато работата от вкъщи се превърна в норма, а въпросите, свързани с устойчивостта и климата, се изостриха. За тези, които го направиха, тя не се превърна непременно в заместител на традиционния дизайн, а в продължение на работата им, предлагайки друг път за изследване на дизайнерската им идентичност в по-отворен формат.

Представяме ви трима дигитални дизайнери, които проправят път в индустрията, за това как са започнали, как са претворили ценностите си и къде виждат цифровизацията на модата в бъдеще.

Давина Индия

Давина Индия: „Дигитализацията не може да бъде спряна“
В работата на германската дизайнерка Давина Индия се сливат футуристични и органични форми, като тя черпи вдъхновение от изкуството на природата и представяйки си как би могъл да изглежда живота на други планети. Пътят ѝ към дигиталния дизайн е продиктуван от любовта ѝ към авангардните силуети – интерес, който открива по време на обучението си по моден дизайн. Формите на дрехите, които е искала да направи, не можела да направи с конвенционалните материали, тъй като не са били ковки, разказва тя пред FashionUnited. Затова се насочва към света на цифровия 3D дизайн – област, която все още не е изследвала, тъй като се стреми да експериментира и да създава дрехи, които са независими от законите на физиката.

Когато сравнява дигиталния дизайн с физическия, Индия казва, че той ѝ дава безкрайни възможности и свобода в процеса на проектиране. Например, тя обяснява, че когато изгражда дадено изделие, новите идеи, които биха могли да променят формата, все още могат да бъдат реализирани, което ѝ дава свобода да експериментира. „Бъдещето е дигитално“ казва тя относно значението на този метод. „Дигитализацията не може да бъде спряна. Рано или късно тя ще повлияе на всяка част от живота ни. В наши дни дори можете да си купите дигитална земя, така че предполагам, че можем да си представим и как ще изглежда бъдещето. В случая с модата това е и ще бъде най-устойчивият начин за създаване на мода“.

Давина Индия

Въпреки че нейните проекти все още не могат да бъдат закупени, тя казва, че има редица фотографи, стилисти и списания, които са проявили интерес към нейните дигитални дрехи и сглобяването им върху човешкото тяло. На въпроса как си представя бъдещето на работата си, Индия отбеляза, че иска да развива дизайна си както във физическото, така и в цифровото пространство и добавя: „Бих искала да произвеждам дигиталните си произведения и в реалния живот. Това включва аксесоари и други. Ще видим какво ще се случи“.

Xtended Identity: „Нашата цел е да разширим идентичността на всеки“
Xtended Identity се описва най-добре като ръководена от жени лаборатория за дигитален дизайн, съоснована от творческото трио Yunjia Xing, Ziqi Xing и Aria Bao, след като се запознават по време на магистърската си степен в Лондон. Колективът се събира, за да разработи дигитален шоурум за работата си, след като поради трудности, свързани с ковида, се затрудняват да представят дизайна си. Тогава те започват да осъзнават широтата на възможностите на цифровизацията като Ziqi Xing отбелязва: „Всъщност тя открива повече възможности и подходящи случаи за младите дизайнери“.

Макар че в момента групата дава приоритет на изграждането на имиджа на марката си, тя продължава да изследва своята митична естетика на дизайна си, която често се характеризира с пастелни нюанси и фантастични форми – елементи, които според дизайнерката на групата Xing естествено са се харесали на публиката, която ги е открила. „Можем да проектираме неща, които не съществуват в действителност, които са в разрез с гравитацията, времето и пространството“ отбелязва Xing. „Нашата цел е да разширим идентичността на всеки човек и неговия цифров отпечатък“.

Xtended Identity

Потребителите могат да носят дигиталните облекла и дрехи на групата чрез филтри за добавена реалност (AR) в реално време – среда, която според триото има какво да предложи и с която, както казва Xing, ще продължат да работят и в бъдеще. Според дизайнерката, инструментите на AR също така са позволили на групата да работи за постигане на целта си да разработят „фигитални“ продукти – елемент, който е бил видим в предишни сътрудничества с други марки и дизайнери, виждайки ги да вдъхват живот на физически предмети в дигиталния свят.

Сега колективът гледа към бъдещето и към това къде ще застане както в гейминг, така и в модната индустрия. За Xing най-важният фактор е, че те силно представят жените и ЛГБТК общността в дигиталния пейзаж, изразявайки своите ценности и усилия за различна аудитория. „Искаме да изградим солидна екосистема за нашата аудитория и за нашата марка“ заключава Xing.

Xtended Identity

Yimeng Yu: „Това може да прекрачи границите на физическия свят“
За Yimeng Yu цифровата методология винаги е играла голяма роля в нейните изследвания на различни етапи от кариерата ѝ. Тя допринася по-специално за времето, когато е независим артист, по време на което си сътрудничи с редица компании, марки и списания. С разгръщането на пандемията обаче основното ѝ внимание започва да се насочва към цифровизацията, тъй като започва да осъзнава безкрайните възможности, които идват с цифровите инструменти. „Това беше интердисциплинарна практика“ добавя тя.

Откакто изследва сферата на дигиталния дизайн, погледът на Yu към това пространство се разширява, тъй като тя открива, че безграничните експерименти, които идват с него, могат да дадат свобода на въображението ѝ. „То може да разчупи границите на физическия свят, за да въведе иновации в художествения език по отношение на текстури, структури, силуети и т.н.“ казва тя. „В същото време тя осигурява устойчив начин за значително подобряване на ефективността на дизайна и също така е в състояние да се свърже с интелигентно производство“.

Yimeng Yu

Нейната неземна работа, която привлича най-вече хора от творческите и културните индустрии, се съсредоточава около естетиката на „параметричната природа“. Използването на изкуствено редактиране от страна на Yu контрастира с това на формите, които изглеждат като естествено отгледани, чрез което тя казва, че е използвала „ред“, за да създаде „безпорядък“. По повод на своите проекти Yu коментира: „В моята работа може да се види симбиозата между изкуственото и природата, съчетанието между машини и биология, както и сблъсъкът между рационалност и чувствителност“.

Yimeng Yu

В бъдеще младата творческа личност се надява да продължи да превръща цифровата мода в част от своите изследвания, като се фокусира върху изчислителния дизайн и цифровото производство като основна част от тях. Освен това тя се надява да разшири практиката си от модата в по-интердисциплинарни области и да създаде нови сцени за приложение.

Yimeng Yu