Силвия Кабаиванова представи България на Европейската клъстерна конференция 2020

Първата изцяло виртуална европейска клъстерна конференция започна вчера и продължи днес, 11 ноември 2020 г. Конференцията се организира от Генералната дирекция на Европейската комисия за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и МСП заедно с Германското Федерално министерство за Икономически въпроси и Енергетика под германското председателство на Съвета на ЕС.

Конференцията, проведена от Европейската платформа за клъстерно сътрудничество, обединява над 900 заинтересовани страни, създатели на политики, мениджъри на клъстери, изследователи, предприемачи и обществеността, за да обсъдят и споделят настоящите и бъдещите приоритети за клъстерните политики и разработки в подкрепа на устойчивото развитие на индустрията и междурегионалното сътрудничество и за изграждане на връзки между европейските вериги за създаване на стойност, клъстери и екосистеми.

Силвия Кабаиванова

Днес в конференцията взе участие Силвия Кабаиванова, Председател на Българска Модна Асоциация, която изнесе лекция на тема "Как клъстерите могат да укрепят европейската икономика в текстилния сектор". Тя представи българския сектор Облекло и Текстил и как Българска Модна Асоциация помага на своите членове да оцелеят в безпрецедентната криза, причинена от COVID-19. Тя очерта и своето виждане как европейските клъстери могат да укрепят европейската икономика в текстилния сектор.

Силвия Кабаиванова

Събитието е с цел обединяване на хора и експерти от всички области за изграждане на връзки и генериране на нови идеи за инвестиции в зелени и цифрови трансформации и по-устойчива Европа.

Това събитие следва цикъла на европейските клъстерни конференции, които се провеждат почти всяка година от 2008 г., всеки път с различна тема, позволяваща на участниците да се съсредоточат върху различни приоритети. Специфичните цели на конференцията са:

- обсъждане на най-новите тенденции в клъстерните политики и стимулиране на дискусия на високо равнище относно предизвикателствата и на какво трябва да се обърне внимание през следващия програмен период за по-добро използване на клъстерите в зеления и дигитален преход и по-устойчива Европа;

- представяне на резултатите от клъстерни инициативи и действия на ЕС като клъстерни постижения, интернационализация, подпомагане на иновациите на МСП, индустриална модернизация и интелигентна специализация;

- насърчаване на взаимодействието между политиците, практиците и експертите на европейско ниво.