Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

Списание ПЕРФЕКТА

В новия брой:

Юлиана Дончева – амбиция и стил
Кожата на лицето – подготовка за горещите дни
Косата – огледало на нашето здраве
Терапии с професионална апаратура
Съпровождащата терапия помага при акне
Розата – царица, родена от любов
Изгорете калории бързо
Салатите – да хрускаме и да отслабваме
62Кой и защо симулира оргазъм
Как да открием принца

Салатите
Да хрускаме и да отслабваме

Образът на измъчена госпожица със самотно листо салата в чинията отдавна се е превърнал в символ на това, как не трябва да слабеем. Но ако подхождаме разумно към салатите от листа, те действително ще ни помогнат да станем по-стройни.

Какво ли не се пише за салатите – “храна на кинозвездите”, “надежда на манекенките”… Американските производители даже пуснаха на пазара специални аерозоли за салати с вкус на месо, птици, риба. Пръскаш върху листа и той ти замирисва на стек или печена пъстърва, за да можеш някак си да потушиш тъгата по истинската храна. Това, всъщност, е пълно неразбиране на същността на салатата като диетичен продукт. Ако знаете как да я ядете и с какво да я комбинирате, можете да получите максимум ползи, при това без да се отказвате от вкусен и разнообразен обяд.

Някои основни правила
Салатите са най-характерната за месец май храна. Скоро ще настъпи “времето за бикини” и естествено ще ви се прииска да впечатлите всички на плажа с хармоничните си форми. Освен това, за комфортния живот на организма вече не са нужни толкова мазнини и белтъчини, колкото в студеното време. Точно в салатите няма мазнини, а белтъчините са само 1.5%, затова пък има витамини, микроелементи и целулоза.

Първо. Листата на салатата трябва да се ядат заедно с други продукти. Салатата бързо запълва стомаха, но сама по себе си не насища добре, калорийността й е направо нищожна – от 17 до 25 ккал. Главното й предназначение в диетата е да замени част от по-калорийната храна, като по този начин безболезнено намали общата “тежест” на дневното меню.
Салатата отлично се съчетава с риба, морски продукти, сирене и месо, което означава, че тя може и трябва да се използва в белтъчна диета. Разпространено заблуждение е, че трябва да се отказваме от млечните продукти в полза на салатата. В листата й наистина има достатъчно калций, но съчетан със специфичната за салатата киселина, той практически не се усвоява.
Листата от салата успешно допълват блюда от житни култури (например италианска паста), плодове и зеленчуци, и поради това се включват и във въглехидратна диета. По мнение на диетолозите, добре е със салатата да се ядат и картофи – но млади, в които има повече белтъчини, а скорбялата е по-малко, отколкото в старите.

Второ. Не пийте със салатата сок или минерална, особено газирана, вода, както често практикуват отслабващите дами. Такъв “коктейл” може да доведе до метеоризъм и стомашно разстройство. Със салата въобще не трябва да се пие – тя съдържа 92% вода.

Трето. Не се препоръчва салата като заместител на закуската, която трябва да бъде малка по обем, но калорийна. Ставайки от масата, вие много скоро отново ще почувствате глад и едва ли ще можете да издържите до обяд без да похапнете. Затова се наслаждавайте на воля на салатите на обяд и вечеря. Най-добрият вариант е да си устроите диетично разтоварване, заменяйки всички гарнитури с листа от салата. Наведнъж можете да изядете по 50-100 g зеленина.

Зеленина по рецепта
Американски учени откриха, че фолиевата киселина, която е толкова много в зелените листа на салатата, защитава от умствена деградация. Този витамин подобрява мозъчните функции, поддържа у възрастните хора способността да разговарят смислено и да се ориентират в пространството. Освен това салатната диета се препоръчва при захарен диабет, сърдечни и съдови заболявания, в това число при варикоза и атеросклероза, а също като жлъчегонно и стимулиращо храносмилането средство.

Внимание! Тези, които имат склонност към стомашно-чревни разстройства, не трябва да се увличат много по зелените салати. Трябва да внимават и предразположените към образуването на камъни в бъбреците, жлъчния и пикочния мехур – листата на салатата съдържат специфична киселина (колкото по-кисел е вкусът, толкова повече е тя), която ускорява тези процеси.

Радмила Попова
по сп. Здоровье

© Любомир Стойков
Всички права запазени!