Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В майския брой:

Специално интервю с Глория
Пудрата – елемент на изискания грим
Перфектният маникюр и педикюр
Храните, които прогонват бръчките
Хирургично и козметично лечение на акнето
Удоволствието от масажа
Помощ! “Лошите” полени отново летят
Как да отхвърлим депресията
Шанс да спечелите много награди

Пудрата
Елемент на изискания грим

Радмила Попова

Днес се предлага огромно разнообразие от пудри – прахообразни, компактни, във вид на перли, за лице, за тяло, с оцветяващи пигменти, коригиращи оптически цвета на кожата чрез микроскопични призми, защитаващи и подхранващи, със седеф, с блясък и даже с аромати. Най-известните марки обаче продължават наред с всичко това да предлагат и класическите прахообразни пудри в масивни ефектни опаковки.

Какво можем да постигнем
Пудрата премахва лъскавината и прави кожата на лицето копринено матова. Освен че придава на лицето равномерен цвят, който е задължително условие за изискан грим, пудрата фиксира основата. По правило, след нанасянето на основата лицето се напудря. Така пудрата и основата не само изглеждат по-добре, но и имат по-голяма трайност, отколкото ако е нанесена само основа.

Ако ружът е много ярък или с резки граници на преход, след напудряне цветът му става по-нежен и мек. Леко притискане и потупване с пухчето е напълно достатъчно, но в никакъв случай кожата не трябва да се търка. Твърде ярките или недостатъчно плавно преминаващи един в друг цветове в грима на очите могат да се коригират като се нанесе пудра с четка. Пудрата значително улеснява нанасянето на руж и сенки – четчицата се плъзга по-добре, а цветът се разпределя по-равномерно. Дори да няма никакъв друг грим, пудрата придава на лицето чисто съвършенство и то изглежда по-добре. Освен това пудрата попива не само лъщенето, но и капчиците пот по кожата, тя освежава и охлажда лицето.

Прахообразна или компактна
Съвременната пудра не запушва порите и може да се използва постоянно. Състои се главно от натурален каолин, калциев карбонат, талк, коприна, подхранващи колагени и леки масла. Вкъщи винаги е за предпочитане да се използва прахообразна пудра от голяма кутийка. Освен че се отстранява по-лесно, тя се разпределя и по-равномерно. Професионалните гримьори също я предпочитат. Компактната пудра е пресована и е незаменима, ако сте навън и се наложи да коригирате грима си. Тя може да се нанесе само на минимални порции, а равномерността се осигурява по-трудно. Основните предимства на компактната пудра са практичността и универсалността. Съвременният динамичен живот преобрази традиционната прахообразна пудра във вид, удобен за използване “в движение”. Прахът е пресован в плоска кутийка, в капачето е монтирано огледалце, а нежното пухче е заменено от четчица или малка латексова гъбичка.

Кожата често придобива сивкав или жълтеникав оттенък заради замърсения градски въздух. Лекият слой пудра не само коригира нейния цвят, но и я защитава от контакта с вредните вещества. Освен това, тя поглъща излишъка от мазнина и задълго се задържа на лицето без да се рони. Компактната пудра не само придава здрав вид на кожата, но и предпазва от вятъра и слънчевите лъчи, от студа и сухия въздух в помещенията с климатици през зимата.

Компактната пудра изглежда добре на по-мазната кожа в началото на деня, но към края му се превръща в своеобразна “маска”. Повторното нанасяне не само че не скрива лъщенето, но прави слоя по-дебел, а кожата на лицето придобива неприятен оранжев оттенък. Талкът, влизащ в състава на пудрата, извлича мазнината от порите, но след известно време се насища и пудрата потъмнява. Обезмаслената по този начин кожа, започва да произвежда още повече мазнина. В същото време съставките, попиващи мазнината, поглъщат и влагата, което води до обезводняване на кожата. Ето защо, днес се произвеждат специални пудри, предназначени за мазна кожа.

Компактните пудри могат да бъдат супертрайни – даже няколко часа след нанасянето им кожата остава кадифена и матирана. Те имат особено лека консистенция и в състава им са включени пигменти, които осигуряват комфортност и трайност на грима.

Тонираща или прозрачна
Основата и пудрата трябва максимално да се доближават до естествения цвят на лицето. Прозрачната или безцветна пудра подхожда на всяка кожа и на всяка основа, особено при светли, неутрални и бежови оттенъци. Този вид пудра не оцветява, а само фиксира и придава матовост. При тъмна кожа или загар, а също когато гримът е в кафявата гама, безцветната пудра не е подходяща, тъй като ще изглежда по-скоро сивкава.

Цветът на тониращата пудра трябва по възможност точно да съответства на цвета на основата. Пудрата, която се нанася върху дневния крем, трябва да бъде светла като кожата. Тъмната пудра трябва да се използва много внимателно, тъй като тя подчертава бръчките, ако ги има, а ако не се разпредели равномерно по лицето, основата става леко петниста.

Как да нанесем прахообразната и компактната пудра
Изчакайте дневният и тониращият крем да попият напълно. Ако покриете с прахообразна пудра все още наситената с крем кожа, тя ще изглежда петниста. По-добре е пудрата да се използва за фиксиране след нанасянето на целия грим – така той ще се задържи по-дълго и надеждно.

Използвайте дебела четка с дълга дръжка – с нея пудрата се нанася на тънък пласт и се разпределя равномерно. Излишъкът от пудра по четката се издухва предварително или се изтърсва на обратната страна на дланта. Прахообразната пудра нанасяйте щедро – само така чертите на лицето ще изглеждат меки и нежни. Пухчетата са красиви, но не са особено практични – те трудно поемат точно необходимото количество пудра и тя не се разпределя равномерно. Ако се използва пухче, пудрата се взема с него от пудриерата, след което пухчето се натиска към обратната страна на дланта, за да се притисне праха в него. След това с меки кръгови движения пудрата се нанася върху основата. По правило движенията са от центъра на лицето, като се започва от челото, и в посока отгоре надолу, иначе кожата ще изглежда като изцапана с тебешир.

Напудрете кожата около очите, миглите и устните. Така сенките за очи и червилото ще се задържат по-дълго, а тушът върху тънкия слой пудра на миглите ще ги направи да изглеждат по-гъсти.

Нанесете няколко пъти върху Т-зоната – брадичката, носа и челото. Тук се намират особено много мастни и потни жлези, и кожата започва да лъщи първо в тези участъци. По-добра обработка изискват и вдлъбнатините около носа.

Ако на лицето има прекалено много пудра, не се опитвайте да изтриете излишъка. По-добре прекарайте през тези участъци четката без пудра или напръскайте лицето с пулверизатор с минерална вода – тя всмуква в себе си излишната пудра.

Ако през деня кожата започне да лъщи, към мазните места първо трябва да се притисне козметична салфетка, за да попие. След това с пухчето се взема малка порция от компактната пудра и меко се притиска в кожата, без да се търка.

Компактната пудра нанасяйте с четчица или плоска козметична гъба с леки кръгови движения. Ако под пудрата има грим, не търкайте, за да не го повредите. Не поставяйте върху пудрата четката или гъбата откъм използваната страна. Остатъците от кожна мазнина ще попаднат в пудрата и тя ще се слепи.

Подбирайте цвета на пудрата точно в тона на лицето си. Тя може да бъде малко по-светла, но в никакъв случай по-тъмна от него. Тъмната пудра изглежда неестествено и подчертава грапавостта на кожата, а също бръчките и пъпките.

Ако не използвате тониращи средства, оттенъкът на пудрата трябва да бъде като този на кожата. Прозрачната пудра подхожда на всякакъв цвят на лицето. Тя не скрива недостатъците и е подходяща само за безупречна кожа. Може да се нанесе на дебел слой и след това с мека четчица внимателно да се втрие в кожата.

Формата на лицето може да се коригира с помощта на пудра. Малкото, тясно лице ще изглежда по-кръгло със светла пудра. Широкото, плоско лице ще изглежда по-тясно с помощта на нанесена отстрани тъмна пудра.

Ако кожата ви е възпалена и с пъпки, по-добре използвайте специална антисептична пудра. Тя не съдържа мазнини, нито ароматни вещества, затова пък има антибактериални и противовъзпалителни добавки, като сяра, бизаболол и алантоин. Антисептичната пудра се нанася с памучен тампон, който след това се изхвърля.

Ако имате разширени кръвоносни съдове или на кожата са се появили петна и възпалени участъци, използвайте специална пудра със зелен цвят. Тя може да бъде прахообразна или компактна. Зачервените места трябва да се напудрят много точно, след което да се покрият няколко пъти с пудра в телесен цвят, докато зеленият оттенък изчезне.

Ако не използвате тониращ крем, но кожата ви е мазна, пореста и се нуждае от маскировка, отначало нанесете специален дневен овлажняващ крем и основа. Така контактът между пудрата и кожата ще бъде по-силен, по-траен и ще може да се получи равен цвят на лицето. За дневен грим повече подхождат леките полупрозрачни прахообразни видове.

Пудрата със златист или сребрист блясък може да създаде ефект на гланц, най-вече в Т-зоната. Затова тя се нанася само на местата, които могат да бъдат подчертани (скули, ключици, рамена), и не се препоръчва за през деня. При едновременно използване на пудра и руж, първо се нанася пудрата.

Пудрата във вид на разноцветни перлички придава на кожата свежест. Тя се нанася с дебела четка. Частичките от перличките се смесват на четката и се нанасят на фин прозрачен слой. Те отразяват светлината и омекотяват чертите на лицето.

Четката и пухчето трябва да бъдат много чисти. С времето пухчето се слепва и не може да поема пудра в достатъчно количество. Същото се случва и с четката. Затова поне веднъж седмично те трябва добре да се измиват с шампоан. Пухчетата, които след няколко такива измивания стават твърди, се изхвърлят. Четките с естествен косъм са доста скъпи и трябва да се измиват много внимателно. Сушат се така, че към тях да има достъп на въздух от всички страни.

Компактната пудра също трябва да се поддържа чиста. Кожната мазнина и старата, смесена с влага и прах пудра попадат чрез гъбата в кутийката и образуват плътен мръсен слой. Освен че затруднява ползването на пудрата, той се превръща в благоприятна среда за вредни микроорганизми. Затова този слой трябва редовно да се почиства с чист остър нож.

Латексовите гъбички са по-удобни и хигиенични от обикновените, те не се раздробяват и имат по-плътна структура. Мият се веднъж в седмицата с топла вода и сапун. Те са във формата на класическа плоска възглавничка или на конус, който се държи удобно в дланта. Разлика в качеството на нанасяне на пудрата няма – изборът е преди всичко въпрос на вкус.

Четката – главен посредник на грима
Четката отдавна е призната като най-добрият инструмент за нанасянето на грим. Благодарение на нея пудрата, ружът и сенките за очи стоят равномерно и гладко, а линията на веждите и извивката на устните са ефектно и безупречно очертани.

В зависимост от вида на козметиката, за която са предназначени, четките се изработват от различни материали. Четката от синтетични косми е най-подходяща за нанасяне на основа и тониращи средства. Естествените косми са много по-меки от изкуствените. Най-често те са от пони, самур, катерица, невестулка, язовец или козел. Най-добрите професионални четки, които са и най-скъпи, са с косми от самур и катерица. По-евтините четки имат по-малко косми и повече се скубят.

Четката от катерица е най-мека, от самур – най-здрава и трайна, а синтетичната е най-гъвкава и най-добре от всички задържа козметичния продукт. Ако четката е хубава и скъпа, и за нея се полагат необходимите грижи, тя може да се използва едва ли не цял живот. Основните критерии за сполучлив избор са тя да бъде мека, пухкава и да не се скубе. Четката трябва нежно да докосва кожата, а не да я боде, а косъмчетата да са здраво захванати. Когато е нова, известна загуба на косми е допустима, но ако наведнъж се изскубне голямо снопче, значи тя е лошо залепена и скоро ще се повреди.

Любопитно
Още в най-дълбока древност в качеството на пудра се използват най-различни прахове от растителен и минерален произход. В Египет и Шумер е популярна червената и жълта охра, в Гърция, а след това и в древен Рим покриват кожата с доста вредния за здравето слой от оловни белила.

В Китай и Япония за жените от висшето общество е просто немислимо да се показват пред хората с ненабелено лице. До 1917 г. цветната пудра е непозната в Япония, по традиция японките използвали само бяла. Тя се произвеждала от ориз, поради което е много по-мека и безопасна. От някои видове и най-вече от дългия бял ориз, при смилане се получават гладки сферични частици. Нанасянето на направените от тях козметични продукти е особено меко. Освен това, поради съдържащите се в ориза белтъчни вещества, направената от него пудра изсушава кожата много по-малко, за разлика от тази, в основата на която има минерални компоненти от рода на креда.

В Европа в продължение на много векове загорялата от слънчевите лъчи кожа се приема за присъща на простолюдието. Равната, матова, кадифена и непременно с млечнобял цвят кожа се смята не просто за красива, но и за признак на благороднически произход. Хората не пестят сили и средства, за да изглеждат “бледолики”. Пудрата покрива с дебел слой не само лицето, но и ръцете, шията, зоната на деколтето. Пудрят се дори косите и перуките.
За съхраняване на пудрата се използват кутийки – произведения на ювелирното изкуство. Те струват значително по-скъпо от съдържащия се в тях прах и за разлика от повечето други козметични опаковки не се изхвърлят след използване, а се пълнят отново. Пудриерите от порцелан, кристал, сребро и злато, с цветен емайл и скъпоценни камъни са истински украшения на тоалетната масичка не само на прекрасните дами, но и на изисканите кавалери.

Днес плоските и леки пластмасови кутийки с компактна пудра, естествено, не могат да се сравняват със скъпоценните пудриери от миналото, затова пък без проблеми се поместват в дамската чанта и съдържанието им може да се използва по всяко време на деня без излишни опасения, че ще се разсипе или ще изцапа дрехите.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!