24 Май - Ден на почит към делото на Св. св. Кирил и Методий


24 май е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На него почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, които създават първата славянска азбука - глаголицата.


Нека научим повече за тях:

Методий и Кирил са родени в Солун (днешна Гърция), съответно през 810 и 827 година в многочисленото семейство на Лъв и Мария. След като баща им почива рано, чичото на братята, Теоктисто - висш държавник във Византийската империя, поема грижата за тях. Солунските братя израснали начетени и уважавани - Кирил станал преподавател по философия в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за игумен на манастира Полихрон.


24 Май - Ден на почит към делото на Св. св. Кирил и Методий


Двамата братя създали глаголицата - славянската азбука - през 855 година. Тя представлява система от графики, състояща се от 38 букви, отразяващи съвсем точно особеностите на старобългарския език. От 862 година Кирил и Методий се отдават на популяризирането на християнството във Великоморавия на славянски език. Кирил почива на 14 февруари 869 година, а Методий продължава делото им до смъртта си на 6 април 885 година.


24 Май - Ден на почит към делото на Св. св. Кирил и Методий


Към края на ІХ век, учениците на Кирил и Методий създават по-лесни за изписване букви и наричат абзуката кирилица на името на Кирил. Кирилицата и глаголицата се използвали успоредно в продължение на няколко века - глаголицата за църковните книги, а кирилицата - за светските. Постепенно новата азбука изместила глаголицата и днес около 10% от държавите по света пишат на кирилица.


24 Май - Ден на почит към делото на Св. св. Кирил и Методий


А ето какво пише френският лингвист и специалист по български език, проф. Роже Бернар:

"Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...".