Основни видове четки за грим и тяхното предназначение


Основни видове четки за грим и тяхното предназначение Независимо дали сте професионален гримьор или гримирате само себе си, има някои четки, които са задължителни при създаването на перфектния макиаж. Те са неразделна част от грима на всяка жена, улесняват нанасянето му и спомагат за постигане на по-естествен вид.

Ето списък с най-важните четки, които са нужни за тази цел.

Очи

Съществуват 4 четки, които се използват при направата на грима на очите.

Плоска, твърда четка

 Основни видове четки за грим и тяхното предназначение

Тази четка се използва за нанасянето на основният цвят на клепача. Тя трябва да бъде плоска, за да може чрез леки потупвания сенките да бъдат нанесени на целия клепач. Също така тези четки трябва да са достатъчно твърди, за да събират по-голямо количество сенки и да правят цвета по-наситен.

Твърда, куполообразна четка

 Основни видове четки за грим и тяхното предназначение

Тази четка се използва за създаване на ефекта „опушени очи” и за преливане на цветовете върху клепача (например за естествено подчертаване гънката на клепача).

Мека, куполообразна четка

 Основни видове четки за грим и тяхното предназначение

Тази четка е точно като твърдата куполовидна четчица, но много по-мека. С нея сенките се преливат по-лесно и леко, за създаването на по-естествен вид. Тази четка се използва за преливането на сенките от сгъвката на клепача към веждите, за нанасянето на допълнителен цвят, където е нужно, или дори за нанасяне на тънък слой пудра под очите, където не трябва да има наслагване.

Четка-молив

 Основни видове четки за грим и тяхното предназначение

Тази четка служи за размазване на сенките на долните клепачи, под миглите, за размазване и преливане на очната линия, както и за по-добро подчертаване на гънката на клепача. Тази четка е контурна, тъй като по-малкият и връх позволява нанасянето на по-точни линии.

Лице

Броят на четките за лице зависи от това, какъв грим желаете да си направите. Основните четки, които се използват обаче са 3.

Четка за фон дьо тен

 Основни видове четки за грим и тяхното предназначение

Това е плоска, обла четка, която задължително е и достатъчно твърда и плътна, за по-гладкото нанасяне на течна или кремообразна основа. Тази четка позволява равномерно нанасяне на грима, важното е да извършвате тази процедура с къси и прави движения на подходяща светлина, за да изравните добре тена си.

Скосена четка за руж

 Основни видове четки за грим и тяхното предназначение

Тази четка се използва за поставяне на прахообразен руж на скулите. Тя трябва да е скосена, за да може ружът да се смеси и прелее с цвета на лицето по-лесно и да изглежда по-естествено. Също така тези четки трябва да са достатъчно меки, за да не поемат прекалено голямо количество руж.

Четка за нанасяне на коректор

 Основни видове четки за грим и тяхното предназначение

Тази четка е като четката за нанасяне на фон дьо тен, но в по-малък размер. С нея могат да бъде коригирана основата на лицето с допълнително нанасяне на фон дьо тен в най-малките гънки и по-трудни за достигане участъци. Тя спомага и за точното нанасяне на коректор под очите и навсякъде, където е нужно. Също така, тази четка е удобна за нанасяне на блясък и подчертаване на скулите, областта под дъгата на веждите и т.н.

Основни видове четки за грим и тяхното предназначение Поддържане и почистване на четките за грим

Четките за грим могат да съберат много мръсотия и бактерии, но редовното им почистване ще поддържа тях - и вашето лице - чисти и здрави. Добре е да използвате четки от естествен косъм, но ако не можете да си го позволите – мийте синтетичните четки редовно и ги сменяйте веднъж годишно.

Измиването на четките трябва да става по възможност веднъж на две седмици, като тези за нанасяне на кремообразни субстанции трябва да се измиват всяка седмица, тъй като те лепнат и събират по-лесно прах и боклук.

Четките се мият с топла вода и бебешки шампоан, много внимателно, за да се запази формата им. Много от професионалните гримьори използват специален разтвор за почистване на четки, който може да бъде намерен в специализираните магазини. Употребата му е лесна – напръскаите четките с разтвора и избършете със салфетка. Те стават сухи почти веднага, тъй като препарата се изпарява и са необходими само няколко секунди, за да падне лепкавата субстанция от четката.

Ако четката започне да губи форма, време е да я смените. Никога не използвайте чужди четки за грим – това е нехигиенично и може да доведе до различни инфекции, като херпес на устните или очите.

Снимки: makeupgeek.com