Българският фолклор в туризма:
Спектакъл "Ние Българите"


С 2 танцови спектакъла на 7 и 8 септември 2015 година в Добрич и Варна ще се популяризира кампанията "Българският танц и шевица на световните сцени".

Основният замисъл е българските народни танци да влязат в туристическите пакети, предлагани по Черноморието, през следващия сезон и реално да се развива фолклорен туризъм.

В спектакъла "Ние, българите" участват танцьори от ансамбъл "Чинари" и от група "Етнотикс", режисьор и хореограф е Асен Павлов. В инициативата се включва и Мартин Йорданов от Richmart Vintage, който ще представи на сцената облекла с български шевици.


Българският фолклор в туризма: Спектакъл "Ние Българите"


"Каним всички представители на туризма по Черноморието да подкрепят кампанията, за да придобие нов облик туристическият пакет през 2016 година", споделиха организаторите на пресконференция във Варна.

Според тях, на почиващите по Черноморието чужденци могат да се предлагат обучения по български народни танци. Основната цел на кампанията е "превръщане на българския народен танц в световна аеробика, а на шевиците - в символ на българските стоки по света".

"Днес България е там, където са българите. На България липсва маркетинг. В момента единственото, което правим, са отстъпки и хората идват заради това. България има нещо уникално и това са неравноделните тактове. Те спомагат за предотвратяване на заболявания на имунната система, действат като антистрес и ритмотерапия и съдействат за социализацията", казаха още организаторите.  

Спектакълът "Ние, българите" ще се играе в летните театри в Добрич и Варна. И в двата спектакъла в надиграване с танцьорите от ансамбъл "Чинари" ще участват едни от най-изявените клубове за народни танци.

Наградният фонд е 1 000 лева на спектакъл.

Победителите в двата града ще участват във финалното надиграване на 24 ноември в НДК в София.



Ансамбъл "Чинари" на "Рожен 2015"


Източник: urban-mag.com