Какво въздействие ни оказват цветовете

Характеристиката на цветовете се изучава отдавна с цел да се открие как те въздействат върху настроението, здравето, въображението, възприятието, дори сърдечния ритъм на човека.

През последното десетилетие "цветната манипулация" се превърна в един от най-любопитните аспекти в света на търговията.


Червеното

Дишането се ускорява, кръвното налягане и напрежението в мускулите се увеличават под въздействието на червения цвят. Този ярък нюанс повдига настроението и стимулира креативността, комуникацията и апетита, заради което се използва в много ресторанти.

Червеното е много популярно и в казината – хората са по-склонни да залагат и да рискуват, когато се намират в обкръжението на червен, а не на син интериор, например.

Стаи, в които преобладава червеното, са уютни и в тях се създава усещането, че времето тече по-бавно. Тази цвят може да провокира страст, но също така агресия, гняв и безпокойство. Всичко това го прави не особено подходяща за доминиращ нюанс в стаята на вашето дете.

Що се отнася до облеклото - червените дрехи изразяват динамика, сила и лидерство, но понякога могат да бъдат възприемани и като сигнали за романтика и чувственост.

 Какво въздействие ни оказват цветовете

Жълтото

Енергичното жълто е чудесен цвят за носене, особено през мрачните дъждовни дни. То е в състояние отново да внесе светлината във вашето ежедневие.

Жълтото създава асоциации за любов, топлина и изобилие. То подобрява настроението, комуникацията и способността за заучаване на нова информация.

Като цяло, жълтото успешно се справя с меланхолията и умората. Цветът е много подходящ за боядисването на класни стаи или всекидневни помещения.

Хората, които носят жълто, се възприемат от околните като лъчезарни, сърдечни, интелигентни и борбени личности.

Зеленото

Това е цветът на хармонията, баланса и контрола. Зеленото излъчва послания за благополучие и преуспяване. То повишава способността за концентрация на човека, като в същото време намалява напрежението в мускулите и стреса.

Освежаващо и тонизиращо, зеленото е идеалният цвят за стаи, в които се извършва монотонна работа. Освен това помещенията, решени в този земен нюанс, създават усещането, че в тях е по-прохладно и спокойно.

Добра идея е да декорирате кухнята си в тюркоазено или светло зелено, така няма да усещате толкова силно топлината от готварските си уреди.

Носете зелено, когато искате да създадете впечатление, че държите нещата под контрол. То е подходящо, ако се опитвате да туширате напрежението между две спорещи страни или да повдигнете отборния дух.

Лилавото

Виолетовите нюанси внушават усещане за нещо необикновено и изключително. Асоциирано с високата духовност, лилавото може също така да навява мисли за опечаленост и сериозност. Общо взето лилавото не е от най-практичните цветове за дома. Стените, боядисани в този цвят, нарушават способността на окото да се фокусира. Лилавото е цветът на бунтарите и изобретателите.


Следващият пък, когато влезете в даден магазин или ресторант, обърнете повече внимание на цветовете. Доказано е, че определени цветове могат да ви накарат да ядете по-бързо и да харчите повече пари.

health.bg