Лазерна епилация по време на бременност: има ли опасност?

Бременността е чудесно време в живота на всяка жена, но налага определени ограничения в начина на живот, с който бъдещата майка е свикнала. И ако по-рано тя би могла да прави каквито и да е процедури в грижа за себе си, то по  време на бременността трябва да внимава при всякакви манипулации с тялото си. Лазерната епилация и бременността са тема, която интересува много бъдещи майки. Възможно ли е да се направи лазерна операция по време на бременност, ще навреди ли на бебето, трябва ли да се придържам към някои правила на процедурата? Ще отговорим на всички тези въпроси в тази статия.

Ползите от лазерното обезкосмяване по време на бременност
Всяка жена, която някога е имала бебе, знае колко трудно е да реши проблема с нежеланото окосмяване през този период от живота си. Колкото по-голям е коремът, толкова по-трудно е да направите епилация, използвайки традиционните методи - самостоятелно, като използвате бръснач или восъчни ленти. Интимните места по време на бременност стават много недостъпни. От тази гледна точка, лазерното обезкосмяване по време на бременност е най-добрият начин да се отървете от нежеланото окосмяване. Изброяваме всички предимства на тази процедура за бременни жени:

  • Простотата на процедурата
  • Бързо изпълнение на процедурата. Трудно е бременните жени да са в една позиция за дълго време, а лазерната епилация се извършва бързо
  • Минимална болезненост. В сравнение с кола маска и шугаринг, лазерното премахване на космите е най-малко болезненият начин да се отървете от нежеланото окосмяване. По време на раждането на бебето, жените имат по-висок праг на болка, а болезнените усещания са източник на стрес, нежелан за майката и бебето
  • Максимална безопасност. Отново шугарингът и депилацията с помощта на восък причиняват силна болка, напрежение, което може да причини тонус на матката. Лазерната епилация е много по-деликатна
  • Висока ефективност. Лазерното обезкосмяване ви позволява да се отървете от нежеланите косми по лицето и тялото завинаги. Разбира се, възможно е няколко години след курса да се наложи да повторите процедурата. Но дори ако една жена се отърве от необходимостта да се обръсне или да направи депилация за няколко години, това значително ще улесни живота й.

Лазерна епилация по време на бременност

Ограничения при лазерна епилация по време на бременност

  • Както всяка процедура, използваща специализирано оборудване, лазерното обезкосмяване има своите недостатъци. Лекарите в момента не са единодушни дали бременните могат да правят лазерна епилация. Някои експерти все още вярват, че е по-добре да се въздържате от тази процедура в периода на раждане на бебето, тъй като ефектът от лазерното премахване на космите върху бременността не е напълно изяснен
  • Но ако се решите на сесия, важно е да се подготви правилно и да елиминирате наличието на противопоказания. Лазерното обезкосмяване преди бременността също може да има отрицателни последици, ако жената никога не е правила такава процедура преди. След бременността лазерното премахване на космите може да се направи без никакви страхове, но все пак е по-добре да е минало известно време, така че тялото да се е възстановило.

Ако бременната жена иска да направи лазерна епилация, на първо място трябва да се консултира със своя акушер-гинеколог. Ако лекарят ви позволява да правите лазерна епилация по време на бременност, важно е да се придържате към някои правила:

  • По време на бременност е най-добре да епилирате ръцете, устните и краката. Що се отнася до останалите зони, те не трябва да бъдат излагани на облъчване.
  • По-добре е майките да се откажат от епилация на бикини, тъй като важни органи са разположени до тази зона. Също така силно не се препоръчва лечението на корема с лазер
  • Не се препоръчва да се прави епилация с лазерна апаратура в късна бременност, няколко седмици преди раждането
  • Лазерното обезкосмяване е опасно за бременни жени, ако жената по време на процедурата има някакви заболявания или увреждания на кожата на мястото на лазерното лечение.

Ако никога преди не сте правили епилация с помощта на диоден лазер или друго лазерно оборудване, се препоръчва да се откаже от този метод по време на бременност.

Лазерна епилация по време на бременност

Защо не може да се направи лазерно обезкосмяване по време на бременност, ако пациентът не е използвал тази услуга преди?
Това се дължи на факта, че реакцията на организма в такъв период може да бъде неочаквана и не трябва да излагате бебето си на риск. Този метод не се препоръчва на клиенти с чувствителна кожа и нисък праг на болка.

Оптималният период за лазерно обезкосмяване при раждане на бебе е вторият триместър. Лазерното обезкосмяване по време на ранна бременност, както в последните месеци на бременността, е изпълнено с последствия за майките и бебетата, тъй като тези периоди са най-трудни. Също така по това време женските хормони могат да повлияят на болката от процедурата. Също така не се препоръчва провеждането на процедурата за бъдещи майки, склонни към алергии.

Дали да правите лазерна епилация или не в началото на бременността или на по-късна дата - всяка жена решава сама, но винаги трябва да се консултирате с гинеколог. Също така е много важно да се вземат предвид всички противопоказания и ограничения. Когато посещавате салон или специализирана клиника, трябва да уведомите специалистът за бременността си, дори ако периодът е много кратък. Той ще вземе това предвид, за да избегне неприятни последици и да направи процедурата възможно най-удобна и ефективна. Важно е да ви изготви подходящ график за епилация за бременната жена.

Ако искате да узнаете коя процедура е подходяща според зодията ви – четете тук

Епилация: Наръчник на обезкосмяването
ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ: НЕЖЕЛАНИТЕ КОСМИ ВЕЧЕ НЕ СА ПРОБЛЕМ !