Разпространяването на микроби у дома

Мръсните кърпи са едни от най-големите виновници за разпространението на микроби у дома, твърдят учените.

Причините за това са две: първо кърпите задържат влага за дълги периоди от време, което спомага за оцеляването на бактериите; второ кърпите се използват в областите от дома, където има най-много бактерии.

Разпространяването на микроби у дома

Изследване на Университета в Аризона показва, че колиформни бактерии има по 89% от кърпите за чинии в кухнята, а ешерихия коли има в 25,6% от хавлиените кърпи. Колиформните бактерии се съдържат в изпражненията и може да предизвикат хранително отравяне и диария.

Според учените кърпите са най-замърсени с бактерии, защото се използват за избърсване на ръце и повърхности, които може да влязат в контакт със сурово месо, например.
"След като човек си избърше ръцете в кърпата, може да разпространи бактериите, да замърси храната или да докосне устата си да се зарази. С кърпите за лице и баня може да се разпространят бактерии и вируси сред членовете на семейството, които използват едни и същи кърпи", казва Чарлз Герба, автор на изследването.

Проф. Антъни Хилтън от Университета Астън предупреждава, че прането на кърпите при ниска температура не винаги убива бактериите и съветва те да се перат при по-високи температури.

БГНЕС